Binnenland
AVROTROS

'Speciaal voortgezet onderwijs heeft veel meer erkenning nodig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Speciaal voortgezet onderwijs heeft veel meer erkenning nodig'

Het voortgezet speciaal onderwijs moet meer erkenning krijgen van het ministerie van Onderwijs. Dat zeggen verschillende docenten die een petitie zijn gestart. Er moet meer geld komen om leerlingen volwaardig onderwijs aan te kunnen bieden.

Kinderen met gedragsproblemen, psychische kwetsbaarheid of lichamelijke beperkingen kunnen terecht bij het voortgezet speciaal onderwijs. Op deze zogenaamde vso-scholen is er specifieke aandacht voor de beperking van de leerlingen. Henk Vegter is docent in het voortgezet speciaal onderwijs. Docenten krijgen minder betaald, maar hebben ook minder tijd voor de voorbereidingen van hun lessen. En dat gaat ten koste van de leerlingen, vindt Vegter.

Docenten met pabo bevoegdheid mogen alle lessen geven

"Het gebrek aan voldoende docenten zorgt voor te weinig kansen voor de leerlingen ten opzichte van het reguliere onderwijs. Terwijl ik vind dat alle jongeren dezelfde kansen moeten krijgen op school. Binnen het vso-onderwijs mag je alle lessen geven als je een pabo-bevoegdheid hebt", vertelt docent Vegter.

Maar binnen de arbeidsvoorwaarden zijn er een aantal verschillen met het reguliere onderwijs. "Het salaris is lager, maar met name ook het aantal lesuren is hoger. Wij geven 940 uur les, terwijl in het reguliere voortgezet onderwijs er 720 uur wordt lesgegeven. Docenten hebben daar veel meer tijd om de lessen voor te breiden en te geven."

Les op vwo van onbevoegde docenten

"Van lessen die op op vso-scholen gegeven worden, scoort mijn school vrij hoog op kwaliteit. Maar als ik mijn school vergelijk met reguliere scholen krijgen wij gewoon minder", zegt Coen van Loo, een van de leerlingen op het voortgezet speciaal onderwijs.

Ook hij ziet dat de kwaliteit van lessen op vso-scholen lijdt onder het gebrek aan docenten. "We hebben veel minder bevoegde docenten. Ik krijg voor veel vakken op het vwo les van een onbevoegde docent. Het overgrote deel van de vso-scholen krijgt les van pabo-docenten op alle niveaus. Ook het vwo krijgt pabo-niveau les. Dat vind ik niet kunnen."

Leerlingen kunnen diploma's halen

Henk Vegter pleit voor een cao die meegroeit met het onderwijs dat geboden wordt op de vso-scholen. "Het voortgezet speciaal onderwijs gegroeid uit het speciaal basisonderwijs. Van origine waren dit scholen waar geen diploma-gericht onderwijs gegeven werd. Vanuit dat opzicht mochten docenten met een pabo-diploma les geven."

Maar inmiddels is er op steeds meer scholen de mogelijkheid om mavo-, havo- en vwo-diploma's te halen. "Dan heb je wel meer bevoegde docenten nodig. Helaas zijn de wetgeving en de cao niet meegegroeid", zegt Vegter.

Niet aantrekkelijk om les te geven

Om meer docenten te kunnen bereiken is er volgens Vegter meer geld nodig, maar dat is niet het belangrijkste. "Meer geld is een ding, maar het moet ook aantrekkelijk zijn voor docenten om les te geven op het voortgezet speciaal onderwijs. Als wij mindere voorwaarden hebben dan in het reguliere onderwijs, wordt dat niet aantrekkelijk voor sollicitanten. Als wij tegen een sollicitant moeten zeggen dat zij dertig procent meer lessen moeten geven en er minder voor betaald krijgen, dan zegt de sollicitant 'ik blijf mooi waar ik ben'."

Inmiddels hebben al meer dan 13.000 mensen de petitie 'Van voortgezet speciaal onderwijs naar gespecialiseerd voortgezet onderwijs' ondertekend. Vegter hoopt in totaal op 40.000 handtekeningen.

'Speciaal voortgezet onderwijs heeft meer erkenning nodig'

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie