Binnenland
NOS

Jongerenwerker Van Reeuwijk hoopt op een rustige oudjaarsnacht: 'We weten niet hoe het uit gaat pakken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongerenwerker Van Reeuwijk hoopt op een rustige oudjaarsnacht: 'We weten niet hoe het uit gaat pakken'

De afgelopen weken was het op verschillende plekken in het land onrustig, jongeren en vuurwerk hadden daarbij vaak de hoofdrol. Gevreesd wordt dat het met oudjaarsnacht ook erg onrustig zal zijn. De politie verwacht problemen en zet twee keer zoveel mensen in. Minister Grapperhaus waarschuwt daarnaast dat er een 'lik op stuk' beleid wordt gehanteerd.

Sjors van Reeuwijk, jongerenwerker in Dordrecht en omgeving, gaat daarom met oudjaarsnacht ook de straat op. Hij gaat namelijk de wijk in. "Wij gaan de straat op om de jongeren even op de hoogte te brengen van de maatregelen en om hen te vragen wat ze gaan doen. We proberen vooral signalen op te vangen om te kijken of we er iets mee moeten", vertelt Van Reeuwijk in het NOS Radio 1 Journaal.

Vuurwerkverbod was een goed idee

De jongerenwerker ziet zelf dat er in Dordrecht niet per se aanleiding is voor rellen. Maar hij denkt niet dat het beleid van Grapperhaus en de politie zal gaan werken. "Als ik hard tegen jou zeg dat je iets niet mag doen, dan is het juist spannend om het vervolgens wel te doen. Jongeren zien vaak oorzaak en gevolg niet in bij dit soort situaties", legt hij uit. "In Dordrecht is inmiddels aangekondigd dat opslag van vuurwerk tot een huisuitzetting kan leiden, dat het boetes van duizenden euro’s kan opleveren. Ik vraag mij af of die boodschap echt aankomt."

Wel vindt Van Reeuwijk het een fijn idee dat er uiteindelijk een vuurwerkverbod is gekomen. "Het verbod is er natuurlijk om de zorg te verlichten en ik denk dat het geen slecht idee is. Het had wel beter geweest als er eerder een besluit over was genomen, dan hadden wij zelf ook meer tijd om met jongeren in gesprek te gaan over de nieuwe maatregelen."

Hopen op een rustige jaarwisseling

Wel snapt de jongerenwerker het goed dat Grapperhaus kiest voor een harde aanpak. Zeker omdat diplomatieke praat niet meer wordt gehoord. "Je ziet dat de taal van de volksvertegenwoordigers wat omlaag gaat qua niveau om zo dicht mogelijk bij de mensen te komen. Maar het is lastig te zeggen of het aankomt bij de jongeren. Je voorstellen dat zij een hele andere belevingswereld hebben. Maar als de tijd korter is heb je geen andere opties meer, je moet dan wel hard ingrijpen als vertegenwoordiger zijnde."

In Dordrecht lijkt het nu nog mee te vallen, jongeren lijken geen plannen te hebben om te gaan rellen. "Maar dat hoeft niet te betekenen dat ze het in het vervolg ook niet gaan doen. We weten allemaal niet hoe het uitpakt dadelijk. Dat zal spannend zijn. We zijn in ieder geval op straat te vinden en proberen met maximale te doen. Ik hoop vooral dat het mee zal vallen", sluit van Reeuwijk af.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie