Binnenland
AVROTROS

Coronavirus drukt op de ouderenzorg: 'Minder douchen en minder tijd voor persoonlijke aandacht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Coronavirus drukt op de ouderenzorg: 'Minder douchen en minder tijd voor persoonlijke aandacht'

De druk op de ouderenzorg heeft het absolute hoogtepunt bereikt. Het coronavirus slaat hard toe en zorgt ervoor dat ouderen de komende weken mogelijk niet de zorg kunnen krijgen die zij gewend zijn. "Zo ben je ervan verlost en zo is het virus in alle hevigheid weer terug", zegt Dick ten Brinke in Stax&Toine. Hij is bestuurder bij Liberein, een zorgorganisatie met een aantal zorgcentra verspreid over Enschede.

In de zorgcentra van Ten Brinke ontstond een hele grote besmettingshaard die heel erg snel verliep. Zij hebben daarom zelfs een aantal afdelingen voor bezoek moeten sluiten. "Een uiterst pijnlijke maatregel."

'De rek is eruit'

Helaas geldt de te hoge druk op de verpleegkundigen in de ouderenzorg niet alleen voor de verpleeghuizen van Dick ten Brinke. Ook Conny Helder van branchevereniging ActiZ ziet dat de rek er overal in het land uit is.

Het grote probleem is de zorgcontinuïteit. "Er is veel uitval, omdat medewerkers corona hebben of in quarantaine zitten doordat zij mogelijk in contact zijn geweest met iemand die besmet is. Die uitval kan niet worden opgevuld."

Dat heeft tot gevolg dat diensten niet kunnen worden ingevuld. Doordat niet alleen de medewerkers, maar ook bewoners besmet zijn met het coronavirus, moet er ineens veel meer werk verzet worden door minder personeel.

Minder tijd voor persoonsgerichte aanpak

De eerste stap van zorgorganisaties is kijken naar wat ze aan flexibele inzet hebben. Ook worden medewerkers van het Rode Kruis ingezet, maar die zijn vaak ondersteunend. "In de ouderenzorg worden complexe verpleegkundige handelingen uitgevoerd. Sommige handelingen kunnen alleen door specialisten worden gedaan. Bijvoorbeeld in en uit bed helpen of het toedienen van medicatie", zegt Helder.

Dat betekent dat de zorgcentra terug moeten naar een ouder systeem, met minder persoonlijk aandacht en meer verschillende mensen. "Taken die niet hoeven worden uitgevoerd door specialisten, proberen we uit te besteden. Dat betekent wel dat de bewoners meer gezichten zien dan voorheen."

Ook is er minder tijd over voor de aandacht aan de persoonlijke verzorging en dagbesteding. "Mensen worden minder vaak gedoucht bijvoorbeeld. Dat hele persoonsgerichte gaat nu iets naar de achtergrond. De drukte op de zorg zorgt helaas voor moeilijke keuzes."

Wordt het leger ingeschakeld?

In het noorden en oosten van het land zijn de zorgen zelfs zo groot, dat de veiligheidsregio’s Groningen, Noord- en Oost-Gelderland en Twente via een brandbrief de hulp van het leger hebben ingeroepen.

"Militairen kunnen een heel breed scala aan hulp bieden", zegt Rob Pulles, voorzitter van de Gezamenlijke Officieren Vereniging (GOV). "We hebben verpleegkundigen die de opleiding tot verpleegkundige hebben afgerond en bevoegd zijn medische handelingen uit te voeren."

Daarnaast hebben zij ook mensen die extra handen rond het bed aan kunnen bieden. "Dat zijn mensen die geen verpleegkundige opleidingen hebben gevolgd. Zij zijn opgeleid voor verzorgende functies. Zij hebben bijvoorbeeld stage gelopen in verzorgingshuizen. Daarnaast zijn we heel goed in planning, transport en bewaking."

'Wij staan te springen om onze bijdrage te leveren"

Welke werkzaamheden de militairen uiteindelijk uit gaan voeren, hangt af van de vraag van de verzorgingshuizen. "Zij vragen en wij geven waar mogelijk invulling. Wij zijn probleemoplossers en we hopen daar op deze manier invulling aan te geven."

Hoeveel en waar de militairen uiteindelijk worden ingezet is nog onduidelijk. Eén ding is zeker: zij staan er klaar voor. Pulles: "Wij zijn gewend om op korte termijn te reageren. Veel militairen staan te springen om hun bijdrage te kunnen leveren."

Meer weten? Luister hier het volledige gesprek terug:

Coronavirus drukt op de ouderenzorg: 'Minder douchen en minder tijd voor persoonlijke aandacht'

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie