Binnenland
AVROTROS

5 vragen over stijging verkeersongelukken met gewonden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 vragen over stijging verkeersongelukken met gewonden

Er is een opvallende stijging van het aantal ongevallen met gewonden in 2019. In 750 gemeenten nam het aantal ongevallen toe, zo blijkt uit cijfers van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. In totaal raakten naar schatting 21.400 mensen ernstig gewond bij een verkeersongeval.

Dat is meer dan het dubbele van de doelstelling van de overheid. Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is er niet verbaasd over en geeft in Stax&Toine vandaag antwoord op vijf vragen over deze stijgende trend.

1. Het aantal verkeersongevallen met gewonden neemt toe. Hoe kan dat?

"De mobiele telefoon wordt nog ontzettend veel gebruikt in het verkeer helaas. Voor corona was er een enorme haastcultuur. Mensen hadden daardoor korte lontjes als ze in de weg werden gezeten. Daarnaast blijven ook investeringen in verkeersveiligheid uit. Er wordt veel over gepraat, maar eigenlijk te weinig aan gedaan."

2. Waar vinden de meeste ongelukken plaats?

"De laatste 10 jaar neemt het aantal ongelukken op 30 km/u wegen vooral echt ernstig toe in de stad. Ook op 60 km/u-wegen en op de Rijkswegen neemt onveiligheid toe, maar in de binnenstad valt het toch wel op. Dat komt doordat er vaak smalle straten zijn die niet geschikt zijn voor én veel auto's én veel fietsers. Dat resulteert erin dat vooral daar veel ongelukken gebeuren."

3. Het gaat om cijfers uit 2019. Dit jaar zijn er door corona en omdat mensen thuis moeten werken minder mensen op de weg. Betekent dat ook betere cijfers voor 2020?

"Helaas niet. Het aantal verkeersdoden blijkt nauwelijks te zijn teruggedrongen door de teruggang in mobiliteit. Het aantal verkeersgewonden laat vooralsnog wel een daling zien, maar als we alles bij elkaar optellen dan zijn de verwachtingen toch dat we ook dit jaar weer ruim boven de doelstelling zullen uitkomen helaas. Hoewel er periodes waren met minder verkeer, waarin de haast wat wegviel omdat er minder mensen op weg waren naar hun werk, fietsen en wandelen er veel meer mensen. Het aantal fietsongelukken onder ouderen is de laatste jaren erg stijgende."

4. De doelstelling voor 2020 is maximaal 10.600 ernstige verkeersgewonden. Is dat wel realistisch?

"Het moet gewoon! Eind jaren '90 is zwaar geïnvesteerd in verkeersveiligheid, dat heeft onmiddellijk resultaat gehad, maar daarna is dat weer wat weggeëbd. Nu is de overheid wel wat geschrokken en bezig het de goede weg op de sturen. Ze hebben een risicogestuurde aanpak de wereld in geslingerd; het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030. Dat betekent dat we strategisch op de plekken moeten gaan werken waar er veel risico’s bestaan. Het is tot nu toe vooral veel voorbereiding geweest. Het wordt hoog tijd dat we er heel hard in gaan investeren en dat het echt op de weg zichtbaar wordt."

5. Wat moet er gebeuren om het doel van 10.600 verkeersgewonden wel te halen?

"Veel geld vrijmaken. Effectieve maatregelen op grote schaal inzetten kost veel geld, maar het is heel hard nodig. Dat betekent dat we de wegen duurzaam veilig moeten inrichten. Dus niet de bordjes van 50 vervangen voor bordjes van 30 en dan denken dat we er zijn, maar wegen echt inrichten zodat er niet hard gereden kan worden. Dat kan door diverse belemmeringen op de weg; je kan aan drempels denken, aan bochten en visuele zaken. Tegelijkertijd zijn fietsers een hele belangrijke risicogroep. Er komen steeds meer snelle fietsen op het fietspad, de e-bikes. De fietspaden stammen hoofdzakelijk nog uit de vorige eeuw, dus een hele grote investering in veilige fietspaden en vrije infrastructuur van fietsers is heel belangrijk. Maar ook handhaving blijft belangrijk. We hebben nu een paar camera’s die mensen gaan fotograferen die op hun telefoon zitten tijdens het rijden, maar dat moeten veel meer camera’s worden. Dan heb je kans dat je in de buurt komt van de doelstelling."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie