Binnenland
AVROTROS

D66: 'Vakantiereizen kunnen nu te makkelijk, vliegverbod moet weer op tafel komen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66: 'Vakantiereizen kunnen nu te makkelijk, vliegverbod moet weer op tafel komen'

Reisorganisaties die pakketreizen verkopen hebben alle vakantievluchten tot en met half maart moeten schrappen. Maar maatschappijen die enkel vliegtickets verkopen kunnen wél gewoon hun gang blijven gaan. Zo stunt budget-airline Ryanair momenteel met tickets vanaf €7,99. 'Ongelofelijk' zegt Tweede Kamerlid D66 Jan Paternotte in Stax&Toine.

Paternotte is vooral boos op maatschappijen op die beginnen te stunten met tickets, zoals bijvoorbeeld Ryanair. “Vanmorgen kregen veel mensen in de mail een bericht met het bericht ‘Dit is uw kans’. Dit is natuurlijk een asociaal naar mensen in de zorg en bedrijven die wel hun verantwoordelijkheid nemen.”

Toch gewoon kunnen boeken

Ook bij de KLM zijn nog volop tickets verkrijgbaar waar ook vakantiegangers gebruik van maken. Gisteren vertelde de CEO van Corendon in Stax&Toine wat er gebeurde toen Curaçao vorige week op code oranje ging. "Uiteindelijk hebben veel mensen zelf los een vlucht en hotel geboekt. Deze mensen hebben exact dezelfde reis kunnen maken die wij ook zouden leveren maar niet mochten aanbieden.”

KLM biedt een netwerk aan dat niet alleen maar voor vakantievluchten wordt gebruikt, stelt Paternotte. "Ik kan mij er nog iets bij voorstellen dat onderzoekers en familieleden ergens naar toe kunnen. Het zou vooral goed zijn dat het aantal vakantievluchten wordt teruggedrongen, daar is voor soms druk voor nodig. Daarom zou je het plan van een vliegverbod op tafel kunnen hebben. In het voorjaar hebben we dit immers ook gedaan voor Spanje, Italië en Oostenrijk.

Stress en irritatie

Psycholoog Saskia de Bel snapt wel dat mensen soms in het vliegtuig stappen. "Mensen zijn de ontzettend lange tijd van vastzitten meer dan zat. Ook de onduidelijk geeft stress en irritatie. We worden oproepen alleen noodzakelijke reizen te maken. Als je al maanden alleen thuis zit handelen mensen uit emotie en zien ze dat als noodzakelijk."

Om toch coronaproof van de vakantie te kunnen genieten raadt De Bel aan om vooral naar buiten te gaan en te genieten van wat nog wel kan.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie