Binnenland
KRO-NCRV

Voorzitter Raad voor de rechtspraak: '100 miljoen euro en 200 rechters extra nodig'

foto: ANP - foto ter illustratiefoto: ANP - foto ter illustratie
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter Raad voor de rechtspraak: '100 miljoen euro en 200 rechters extra nodig'

Er zijn zo'n 200 extra rechters nodig en 'als schot voor de boeg' 100 miljoen euro extra voor de rechtspraak in het algemeen. "Het is belangrijk dat we blijven innoveren en dat we onze gebouwen duurzamer gaan maken. En dat we snel veilige werkplekken creëren", dat zegt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, bij Spraakmakers.

Er is voor de komende jaren een tekort aan rechters, vertelt Naves. "We leiden komende jaren 130 nieuwe rechters per jaar op, maar dan nog hebben we een tekort. We hebben nog wel 200 extra nodig." Ook is er extra geld nodig. "45 miljoen voor innovatie en dat er voor de digitalisering. En het is belangrijk dat we onze gebouwen duurzamer gaan maken."

"Aan beveiligde rechtbanken en rechtszalen houdt het ook niet over", vervolgt Naves. Een aantal zaken moeten tegenwoordig in strenge beveiliging plaatsvinden, bijvoorbeeld die in het Marengoproces, waarin onder meer topcrimineel Ridouan T. terechtstaat."De meeste gebouwen zijn ergens in het centrum neergezet, niet wetende dat je die ooit zou moeten beveiligen." Er is een beveiligde rechtbank op Schiphol en in Amsterdam Osdorp. "Dat gaat allemaal net. We zullen heel kritisch met de ruimte moet omgaan. Het is goed dat Vlissingen er komt", zegt Naves. Daarmee doelt hij op de extra beveiligde gevangenis en beveiligde zittingslocatie voor de rechtbank die nu gebouwd wordt.

Achterstanden weggewerkt

Bijna de helft van de rechtszaken die op de plank zijn blijven liggen door de coronacrisis zijn nu weggewerkt, vertelt Naves. "We hebben tot eind volgend jaar nodig om alles weg te werken." Gepensioneerde rechters zijn teruggehaald om de achterstanden weg te werken.

Ook de rechtspraak werkt veel thuis en communiceert via online kanalen. Zo worden verdachten bij pro forma zittingen gehoord vanuit de gevangenis en overleggen rechters online over een vonnis. "Per dag zijn er 1900 vergaderingen via Skype, soms met grote groepen, dat moet zeer geordend. Dat wordt ontdaan van de emotie en is een hele zakelijke bespreking." Soms is het te klinisch en is een bepaald onderwerp niet geschikt om online te bespreken, denkt Naves. "Inhoudelijke behandelingen blijven fysiek."

Henk Naves blikt terug op het bewogen jaar voor de rechtspraak

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie