appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Een half jaar na de Black Lives Matter-demonstratie: is de strijd en solidariteit in 'blackface season' nog aanwezig?

ANP
dinsdag 1 december 2020 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Precies een half jaar geleden, op 1 juni, stroomde de Dam in Amsterdam vol met duizenden mensen die hun steun betuigden aan de Black Lives Matter-strijd. Het was het startschot voor demonstraties door heel Nederland. Maar heeft al die steun ook verandering teweeg gebracht? Elvin Rigters van Kick Out Zwarte Piet vertelt in De Nieuws BV hoe we er nu voor staan.

Wat is er veranderd een half jaar na de BLM protesten op de Dam?

Rigters was mede-organisator van de demonstraties in Amsterdam en Rotterdam. De opkomst was behalve hartverwarmend ook erg verrassend volgens Rigters. Hij organiseert met Kick Out Zwarte Piet al jaren demonstraties en hoewel deze demonstraties ook over Black Lives Matter gaan, kwamen daar vaak veel minder mensen op af. "We waren echt verbaasd dat er duizenden mensen uit het hele land naar de Dam waren gekomen." Bij de demonstraties waren ook veel jongeren te vinden, dat vindt Rigters erg hoopvol. "Een nieuwe generatie die opstaat en die het anders wil doen"

Representatie in de Kamer

Anti-racisme staat sinds deze zomer echt op de agenda, maar volgens Rigters staan we nog wel aan het begin. "We willen het terug zien in het beleid en in representatie in de Kamer." Dat laatste kan volgens Rigters beter. "Toen ik de presentatie van de lijsten van verschillende partijen zag, zoals bijvoorbeeld GroenLinks, denk ik dat er nog veel werk aan de winkel is. Van rechtse partijen verwacht je niks anders, maar van de linkse partijen verwacht ik wel meer."

Het is nu blackface-season. Die strijd willen we aan het einde van het jaar ook nog zien.

Elvin Rigters

Met een delegatie van Kick Out Zwarte Piet sprak Rigters enkele weken geleden met premier Rutte. Van hem verwacht Rigters dat ze met de juiste ambtenaren in contact komen en dat zwarte mensen en mensen van kleur gaan meepraten over het beleid. In november zou Kick Out Zwarte Piet een vervolg afspraak hebben met Rutte, maar door de lockdown is dit verplaatst naar januari.

Rigters ziet aan de hoeveelheid gemeenten die van zwarte piet af willen dat het echt op de agenda is komen te staan. Afgelopen zomer kan dus wel als een kantelpunt beschouwd worden, maar Rigters waakt ervoor dat het niet bij een hype blijft. "Het is nu blackface-season. Die strijd, die solidariteit, die willen we aan het einde van het jaar ook nog zien. De hoeveelheid mensen die daar toen stonden, zou ik nu in actie willen zien."

Wat is er veranderd een half jaar na de BLM protesten op de Dam?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1