Binnenland
AVROTROS

5 vragen over een mogelijke avondklok

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 vragen over een mogelijke avondklok

Het kabinet houdt serieus rekening met het invoeren van een avondklok voor de regio's waar het aantal besmettingen hoog blijft. Het gaat daarbij om regio's zoals Rotterdam, Dordrecht en Twente. Maar kan de overheid wel zomaar een avondklok invoeren? En wat betekent dit dan precies? De Leidse hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans geeft antwoord.

Kan de overheid zomaar een avondklok invoeren?

Ja dat kan de overheid doen. Als de corona wet er is kan het sowieso. Maar zolang de corona wet er nog niet is, kan het ook. Dan kan Rutte de 'beperkte noodtoestand' uitroepen. Als de regering vindt dat er sprake is van een 'beperkte noodtoestand', dan wordt er een andere wet actief, namelijk de wet 'bijzondere bevoegdheden burgerlijk gezag'.

Maar hebben we dan niet het grondrecht om te gaan en staan waar we maar willen?

Nee, we hebben in onze grondwet niks staan over bewegingsvrijheid, dat is geen grondrecht dat we hebben. We hebben geen recht om 24 uur te gaan en staan waar we willen. Internationale verdragen kennen wel dat soort rechten. Daar kunnen Nederlandse burgers aanspraak op maken, maar als overheid kun je dat recht heel goed beperken als je daar goede reden voor hebt, bijvoorbeeld omwille van gezondheid.

En mag je dan na tien uur 's avonds nog wel de hond uitlaten?

Het hangt ervan af hoe ze het in gaan regelen. Het lijkt me niet dat iedereen met een hond zich niets van die avondklok hoeft aan te trekken. Een avondklok is een avondklok! Dus dat zal ook betekenen dat je niet met je hond naar buiten mag.

Is een avondklok wel eens eerder voorgekomen in Nederland?

In 1995 hebben we overstromingen gehad in het rivierenland; vrij forse overstromingen van de Maas. Mensen mochten toen niet meer in bepaalde gebieden komen. Dat heette toen weliswaar geen avondklok. Het was eigenlijk nog veel forser dan een avondklok. Toen is er eigenlijk ook met dat soort noodbevoegdheden gewerkt.

In veel landen om ons heen zijn er al langer avondklokken. Waarom is dat in Nederland kennelijk zo moeilijk?

In andere landen is het ook moeilijk. In België werd de juridische basis van de avondklok ook betwist. Buitenlandse stelsels hebben weer hele andere grondwetten. In Duitsland hebben ze bijvoorbeeld weer deelstatelijke en federale regelingen. In België is het ook weer heel anders. Je kunt het eigenlijk niet vergelijken.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie