Binnenland
NOSNTR

'Ga langer in quarantaine als je geen klachten hebt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ga langer in quarantaine als je geen klachten hebt'

Mensen die positief getest zijn op het coronavirus en geen symptomen hebben, krijgen het RIVM-advies drie dagen in zelfisolatie te gaan. Maar dat is niet genoeg volgens twee virologen.

"We weten dat als je positief getest bent en geen klachten hebt, het gemiddeld vijf dagen kan duren voordat je wel klachten krijgt", zegt Bert Niesters, viroloog bij het Universitair Medisch Centrum Groningen in Nieuws en Co. Hij is een van de twee virologen die dit adviseert. De andere viroloog is Marion Koopmans.

"Maar we weten ook dat mensen die positief zijn en weinig klachten hebben, best veel virus kunnen produceren. Ja, dan is het toch gewoon niet verstandig om naar buiten te gaan na drie dagen", vult hij zichzelf aan.

'Duurde zeven dagen'

Ook is Niesters zelf besmet geweest met het virus. "Het duurde zeven dagen voordat ik klachten kreeg. Dus drie dagen wachten is gewoon kort. Je moet er een beetje mee uitkijken."

Waarom het RIVM drie dagen adviseert, is Niesters dan ook een raadsel. "Dat zou ik niet weten, dat moet je het RIVM vragen. Het is misschien een typefout."

Het RIVM laat in een reactie tegen de NOS weten dat het beleid bedoeld is om uit sluiten dat mensen in de pre-symptomatische fase naar buiten gaan. Deze mensen ontwikkelen volgens het instituut meestal binnen 72 uur symptomen. Met de toevoeging dat het OMT zich de komende tijd nog eens gaat buigen over dit beleid.

Iedereen testen?

Nu is het RIVM-beleid dat je alleen een coronatest kan aanvragen als je klachten hebt. "Als je iedereen zich laat testen die geen klachten heeft, dan kom je in een andere situatie bekend." Dat lijkt volgens Niesters dus niet de oplossing te zijn.

In zijn eigen ziekenhuis is hij wel ruimhartiger met testen van mensen die tien dagen in thuisisolatie zitten. "Na een aantal dagen beginnen we met testen, maar alleen omdat we niet willen dat de zorg vastloopt."

Quarantaine n&c

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie