Binnenland
KRO-NCRV

'Dan maar samen corona en samen dood, afstand houden doe ik niet meer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dan maar samen corona en samen dood, afstand houden doe ik niet meer'

De afgelopen maand zijn in 239 verpleeghuislocaties mensen positief getest. Toch wil het kabinet en Tweede Kamer een nieuwe sluiting van de verpleeghuizen koste wat kost voorkomen. Spraakmakers ging in gesprek met een ouderenpsycholoog en langs bij een verzorgingstehuis die nog bezig zijn met de heftige nasleep van de eerste coronagolf.

"De schrik zit er nog heel erg in", vertelt ouderenpsycholoog Sarah Blom. "Sociale contacten worden alweer teruggeschroefd terwijl we bewoners nog aan het helpen zijn bovenop de eerste golf te komen. Mensen zijn getraumatiseerd. Het staat nog op het netvlies." Dat maakt het lastig om het werk goed te blijven doen, vertelt Blom. "Als je je onveilig voelt of bang bent dat je iemand besmet, betekent dat dat je er niet met je volle aandacht bij bent."

Blom is opgelucht over de intentie van het kabinet om een landelijk bezoekverbod ten alle tijden te voorkomen, zoals in de nieuwe coronawet beschreven staat. "Verpleeghuizen zijn heel goed in telkens belangen afwegen. We steken al jarenlang in op welzijn, zorgen dat mensen zich veilig en geborgen voelen en zorgen voor nabijheid en voldoende menselijk contact." Zodra de deuren sluiten, komt dat weer in het geding en dat heeft grote gevolgen. "Je neemt iemand af wie die is: een moeder, tante, echtgenoot. En daarmee ontneem je ook alle gevoelens en ervaringen die daarbij horen."

'Er is al veel verlies geleden'

"Mensen raken verward en raken zichzelf kwijt. Dat moeten we proberen te voorkomen", zegt Blom. "Er is al veel verlies geleden, dat hebben we de afgelopen periode gezien. Het openblijven is net zo belangrijk voor mensen met dementie als voor zorgverleners, mantelzorgers en naasten."

Verslaggever Marielle Beers zocht Kees van Dijk nog eens op, wiens vrouw Adrie in het verpleeghuis zit. Ze maakten voor de lockdown dagelijks een wandeling tot hij zijn vrouw ineens twee maanden niet mocht bezoeken. Toen de deur weer op een kier ging, stond meneer Van Dijk vooraan. "Officieel moet ik afstand houden, maar dat doe ik niet meer. Het spijt me wel. Dan maar samen corona en samen doodgaan."

Kees van Dijk is nog voor de reportage is uitgezonden plotseling overleden. Spraakmakers heeft goedkeuring van de familie om de reportage alsnog te laten horen.

Sarah Blom over vepleeghuizen en de lockdown

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie