Binnenland
KRO-NCRV

Zorgen bij scholen over testbeleid leraren: 'Dit moet echt anders'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgen bij scholen over testbeleid leraren: 'Dit moet echt anders'

Schoolbestuurders worstelen met het gebrek aan leraren. Lichte verkoudheidsklachten houden docenten dagenlang in thuisquarantaine, omdat zij geen voorrang krijgen in het testbeleid van de GGD. Dat betekent dat zij, net als iedereen 48 uur op de uitslag van hun coronatest moeten wachten. Soms zitten scholen daardoor drie of vier dagen met een leraar te weinig. De Alan Turingschool in Amsterdam moest vandaag zelfs een hele klas naar huis sturen.

"We zijn nu anderhalve week open en hebben alle ellende aan den lijve ondervonden", vertelt Eva Naaijkens, directeur Alan Turingschool in Amsterdam. Naaijkens reageert daarmee op de stelling Leraren moeten voorrang krijgen bij coronatesten van Stand.nl.

Zeven medewerkers thuis

"Ik ben voor de stelling, maar alle cruciale beroepen zouden voorrang moeten krijgen", vult Naaijkens aan. Bij haar op school moesten al zeven medewerkers getest worden. "We hebben dus zes keer een oplossing kunnen vinden en voor de zevende niet. Vandaag zit de eerste groep thuis."

Naaijkens baalt ervan. "Ik moet het schooljaar starten en ben uitstekend voorbereid, maar ik heb het idee dat de wereld om ons heen pas wakker wordt als wij tegen onze grenzen aanlopen. Het irriteert me dat we achter de feiten aanlopen. Dit zag je van mijlenver aankomen", betoogt Naaijkens.

Milde klachten

De directeur wil dat de school gewoon kan doordraaien. "Het zijn heel milde klachten, leraren zouden daarvoor anders nooit thuisblijven. Je kan zo geen beleid maken als school, dat moet echt anders. Ik zie het heel somber in en denk dat veel kinderen thuis komen te zitten. De vervangers kan ik niet bekostigen als school, dat gaat echt in de papieren lopen. En we hebben al een lerarentekort."

Haar oplossing? "Zorg dat leraren zo snel mogelijk terecht kunnen voor een test, zo snel mogelijk de uitslag hebben en weer aan de slag kunnen. Maak het werkbaar." De schooldirecteur denkt dat dat echt niet moeilijk hoeft te zijn. "Wij hebben ook veel dingen moeten organiseren. Het is voor niemand een makkelijke tijd. Zorg gewoon voor telefoonlijnen voor leraren en gereserveerde plekken zodat leraren snel terecht kunnen bij de GGD."

GGD: 'Waar begin en eindig je dan?'

Everhard Hofstra van de GGD-Fryslân en voorzitter van de Nederlandse vereniging voor infectieziektebestrijding (NVIB) is het juist niet eens met de stelling. "De wensen zijn duidelijk en de oproep ook. Ik snap de problemen." Toch denkt hij dat het niet werkbaar is, omdat het moeilijk is te bepalen welke groepen dan voorrang moeten krijgen. "Waar begin je dan en waar eindig je dan?" vraagt Hofstra zich af.

Hofstra benadrukt dat het testbeleid gericht is op zo snel mogelijk positieve gevallen opsporen en vervolgens het contactonderzoek starten. "Zo moeten we het virus indammen." Hij herhaalt de oproep van de GGD's van eerder deze week: laat je alleen testen als je klachten hebt, en niet als je geen klachten hebt. "Mensen mét klachten kunnen dan getest worden en de uitslag krijgen."

Schooldirecteur Eva Naaijkens neemt daar geen genoegen mee. "Ik werk mezelf over de kop en mijn collega's ook. Het is gewoon tijd dat er beleid komt." Naaijkens vertelt dat ze de klas naar huis stuurde omdat er echt geen andere oplossing was. "Maar het is ook een statement."

Stand.nl: Leraren moeten voorrang krijgen bij coronatesten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie