Binnenland
BNNVARA

Zorgt een quotum voor meer diversiteit op scholen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgt een quotum voor meer diversiteit op scholen?

Hoe zorg je voor meer diversiteit onder leerlingen op scholen? Marileen Kan pleit voor een quotum. In De Nieuws BV gaat ze in gesprek over het nut van een quotum met Ilanit Blankendal en Isidore van Westing.

Toen Kan met haar gezin ging verhuizen moest er een nieuwe school gekozen worden. De witte school in de villawijk, de gemengde school in de arme wijk of een kleine Montessorischool. "Weer koos ik niet voor de gemengde school. Au", schrijft ze in een opiniestuk in de Volkskrant. "Ben ik nu een 'foute ouder' die alleen door een quotum voor een gemengde school zaal kiezen?", vroeg ze zich af.

Quote

Ik kon me niet herkennen in de ouders op het schoolplein

Marileen Kan

"Ik ben bij de gemengde school gaan kijken, maar ik kon me niet herkennen in de ouders op het schoolplein", zegt Kan. Dus koos ze niet voor de gemengde school, maar voor de Montessorischool. "Onbewust kies je blijkbaar toch voor een omgeving waar de mensen op je lijken."

Ilanit Blankendal werkt al jaren als lerares op de Annie M.G. Schmidtschool in Amsterdam. De school was eerst zwart, toen gemengd en nu overwegend wit. Ze vindt het jammer dat er vaak niet verder wordt gekeken dan het schoolplein. "Als je op zoek gaat naar een nieuwe school, moet je ook kijken naar wat een school je te bieden heeft. Je moet kijken naar de kwaliteit. Zwarte scholen zijn geen slechte scholen."

Bewust naar een zwarte school

Isidore van Westing ging, dankzij het ouderinitiatief van haar moeder, vijftien jaar geleden, met een paar andere witte kinderen op een zwarte school. In 2002 besloot haar moeder Mickella Haest, samen met haar buurvrouw, niet hetzelfde te doen als het overgrote deel van de hoogopgeleide witte ouders in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes.

Quote

Ik begrijp verschillende mensen en culturen veel beter.

Isidore van Westing

"Wel hier komen wonen omdat de huizen betaalbaar zijn, maar niet hier willen leven. Elke ochtend zagen we ze gaan, met hun kinderen in de bakfiets, op weg naar een witte school in een wit deel van de stad. Ik wilde dat Isidore, onze oudste, gewoon met kinderen uit haar klas op straat kon spelen." Dus startte ze het zogenaamde ouderinitiatief: witte ouders die gezamenlijk hun kinderen naar een zwarte school in de wijk brengen.

Van Westing kijkt met plezier terug op haar basisschooltijd. "Ik besefte helemaal niet dat ik op een zwarte school zat. Als kind ben je daar helemaal niet mee bezig." Nu zegt ze, vijftien jaar later, pas goed te begrijpen wat het haar allemaal heeft gebracht. "Ik begrijp verschillende mensen en culturen veel beter. Toen ik tien jaar was, deed ik al even mee met de ramadan en bij godsdienstles ging het óók over de Islam. Het is echt een verrijking geweest."

Een voorstander van een quotum is ze niet. "Ik denk echt dat dit vanuit mensen en de school zelf moet komen." Blankendal ziet een quotum ook niet zitten. "Ik ben voor een gesprek en nodig alle ouders uit om vooral op school te komen kijken."

Moeten we een quotum instellen voor meer gemengde scholen?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie