Binnenland
NOS

Meer meldingen van overlast plaagdieren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer meldingen van overlast plaagdieren

In het eerste halfjaar van 2020 is er meer melding gedaan van overlast van plaagdieren. Tot en met juni ontving het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) 1903 meldingen. In dezelfde periode in 2019 waren dat 1235 meldingen.

Het centrum vermoedt dat de toename van het aantal meldingen met name door de coronacrisis komt. "Mensen zijn meer thuis geweest vanwege corona en deden vaker een melding", zegt directeur Bastiaan Meerburg. "Daarnaast lieten dieren veranderende gedragspatronen zien wegens de lockdown-situatie. Ratten die bijvoorbeeld bij een fastfoodrestaurant zaten, moesten ineens elders hun voedsel bijeen scharrelen toen de restaurants gesloten waren."

Ook vermoedt hij dat niet alle bedrijven tijdens de lockdown hun plaagdierbeheerser hebben laten komen waardoor er nu meer overlast is. Verder kan de toegenomen aandacht voor plaagdieren in de media een rol spelen, denkt Meerburg. Dat kan ertoe leiden dat mensen eerder bereid zijn meldingen te doen.

Het bestrijden van overlast van plaagdieren is van groot belang, benadrukt de KAD-directeur. "Dat blijkt ook uit onderzoek van de WHO. Wie leeft in een omgeving met veel plaagdieren, ervaart verminderd welbevinden en soms ook psychische klachten." En daarnaast kunnen plaagdieren zoals ratten ziekteverwekkers bij zich dragen. "Van covid-19 weten we dat nog niet, maar dat zou wel kunnen."

Hoewel in deze cijfers al een toename is te zien, ligt de werkelijke overlast waarschijnlijk nog veel hoger. Maar daar is al jaren niet voldoende zicht op. "Het beleid voor plaagdierbeheersing is veel te versnipperd. Het ligt bij vier verschillende ministeries, maar wie nu precies voor het totaal verantwoordelijk is, is onduidelijk", zegt Meerburg.

Gemeenten kunnen volgens hem meer doen. Zo zijn er nu geen duidelijke richtlijnen. "Op dit moment maakt het erg uit waar je woont wanneer je last hebt van plaagdieren. De ene gemeente is er erg druk mee, terwijl de andere er niet veel aan doet."

Meer meldingen van overlast plaagdieren

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie