Binnenland

Geleidelijke versoepeling van start: kappers en schoonheidssalons mogen weer open

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geleidelijke versoepeling van start: kappers en schoonheidssalons mogen weer open

[NOS] Premier Rutte heeft vanavond een 'routekaart' gepresenteerd met daarin de geleidelijke afbouw van de coronamaatregelen. "Zo snel als het kan, maar niet sneller dan verantwoord", aldus Rutte. "Want we kunnen Nederland alleen van het slot houden als iedereen zich verstandig blijft gedragen."

Nog lang niet alle maatregelen hebben namelijk een einddatum. Zo blijft thuiswerken waarschijnlijk het hele jaar nog de norm. Dat geldt ook voor anderhalve meter afstand houden, vaak handen wassen en in je elleboog hoesten en niezen. Wel is in de routekaart, die Rutte omschreef als een "voorzichtige planning", vanaf volgende week het mantra "blijf zoveel mogelijk thuis" vervangen door "blijf thuis bij klachten".

Vanaf 11 mei: contactberoepen, ov en niet-contactsporten

Kappers en schoonheidssalons mogen aanstaande maandag weer open. Deze en andere contactberoepen, zoals masseurs, mogen voorlopig wel alleen op afspraak werken. Bij het maken van zo'n afspraak moeten ze er zeker van zijn dat een klant geen klachten heeft die kunnen duiden op corona. Ook moet er anderhalve meter afstand gehouden worden tussen de klanten. Dat kan betekenen dat bijvoorbeeld niet alle stoelen in een zaak gebruikt kunnen worden.

Daarnaast mogen bibliotheken open en kan er weer gesport worden. Belangrijk is dat er daarbij wel anderhalve meter afstand wordt gehouden, wat goed te doen is bij sporten als tennis of golf.

Eerder was al bekend dat de basisscholen aanstaande maandag weer beginnen. Rutte plaatste wel een kanttekening bij zijn gehele spoorboekje. Het kan gewijzigd worden als het virus weer meer om zich heen gaat grijpen. "Het virus moet beheersbaar blijven", zei hij. Hij hanteert daarom twee criteria bij het opheffen van maatregelen: de effecten op de zorg en de effecten op de drukte op straat.

Vanaf 1 juni: ov, horeca weer beperkt open en tests voor iedereen

Het openbaar vervoer zal vanaf 1 juni weer rijden volgens normale dienstregeling. Wel is het dragen van een mondkapje verplicht. Dit moet een niet-medisch mondkapje zijn, omdat er nog altijd schaarste is aan mondkapjes in de zorgsector.

De middelbare scholen gaan weer open. In de praktijk zal dit 2 juni zijn, de dag na Pinksteren. Op terrassen mogen weer mensen bij elkaar zitten. "Maar alleen als iedereen aan een tafeltje zit en mensen anderhalve meter afstand tot elkaar houden", zo verduidelijkte Rutte.

Ook restaurants, cafés, theaters, musea, theaters en bioscopen kunnen hun deuren weer openen. Dat is alleen op reservering en als mensen op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Voor de horeca, theaters, bioscopen en concertzalen geldt dat maximaal dertig mensen worden toegelaten, inclusief personeel.

Daarnaast hoopt minister De Jonge (Volksgezondheid) dat elke Nederlander met klachten vanaf 1 juni getest kan worden op het coronavirus. Iemand die besmet blijkt, moet met zijn gehele huishouden twee weken in thuisquarantaine.

Vanaf 1 juli: campings, horeca verder open

Campings en vakantieparken mogen weer helemaal open, inclusief gezamenlijke douche- en toiletvoorzieningen. Restaurants, cafés, bioscopen en theaters mogen opschalen naar maximaal honderd personen. Nog steeds alleen op reservering en met voldoende tussenruimte.

Ook kerken, congrescentra en crematoria mogen weer bijeenkomsten organiseren tot honderd personen. Bruiloften tot honderd personen zijn ook toegestaan.

Vanaf 1 september: alle sporten toegestaan, sauna's open

Alle sporten zijn weer toegestaan, dus ook contactsporten als voetbal en daarmee wedstrijden in het betaald voetbal. Verder mogen sauna's, sportscholen en casino's hun deuren weer openen en kunnen ook sekswerkers weer aan de slag.

Bij sportscholen worden nog wel per branche bekeken of eerder openen mogelijk is, zei Rutte.

Nog onbekend:

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over wanneer grote evenementen, zoals festivals en concerten, weer georganiseerd mogen worden. Daarover wordt voor 1 september een besluit genomen.

Lockdown versoepeld: samenvatting van de maatregelen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie