Binnenland
EO

Staatssecretaris Van Veldhoven over Coronabestendig OV: ‘pak de fiets’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatssecretaris Van Veldhoven over Coronabestendig OV: ‘pak de fiets’

In de trein 1,5 meter afstand houden is onmogelijk volgens NS-topman Roger van Boxtel. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven is met hem en andere vervoerders in gesprek om Nederland weer in beweging te brengen.

Als er straks meer mensen met het OV gaan reizen, zal dat leiden tot 'onwerkbare situaties', schreef Het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad in een brandbrief aan Van Veldhoven. Ook willen de vervoerders onder andere dat er beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, komen voor personeel en reizigers. De staatsecretaris staat voor een lastige opgave: "Als we gebruik maken van ov en van de weg zoals voor corona, loopt het vast", aldus Van Veldhoven in Dit is de Dag.

Looprichting en plakkers

Er is een proef gestart met een 'coronaprooftrein'. "Denk bijvoorbeeld aan bepaalde stoelen met een plakker: hier geen zitplaats. Of de balkons waar de conducteur moet staan om de deuren open te maken. Afstand houden op de perrons met markeringen, looprichtingen in de trein. Er zijn relatief eenvoudige stappen om het ov veilig te maken. Maar dat werkt alleen als we terughoudend zijn met mobiliteit."

OV is geen uitje

Hoe controleer je nou of mensen niet gewoon een dagje uit zijn met de trein? "Voor een groot deel is dat gewoon ons eigen gedrag. Hoe beter wij ons aan de regels houden hoe sneller we uit deze periode zijn. Het kan niet zo zijn dat dat afhankelijk is van controle van de overheid, dat zal onmogelijk zijn." De staatsecretaris doet een oproep: "De helft van de ritjes in Nederland is minder dan 5 kilometer. Pak de fiets, en blijf in de buurt voor je boodschappen, dan kunnen we met elkaar meer."

Voor vervoerders als de NS die forse verliezen lijden omdat ze maar een zeer beperkte capaciteit hebben door de maatregelen is er een sprankje hoop op financiële tegemoetkoming van de staatssecretaris. "Iedereen snapt dat er een einde komt aan hoe lang dat houdbaar is. We zijn hierover volop in overleg met deze bedrijven."

Luister hier het hele gesprek terug:

Stientje van Veldhoven over het anderhalve meter OV

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie