Binnenland
KRO-NCRV

Brabantse ziekenhuizen vrezen tweede coronapiek: 'Kunnen we niet zomaar aan'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Brabantse ziekenhuizen vrezen tweede coronapiek: 'Kunnen we niet zomaar aan'

Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, ziet donkere wolken hangen over de zorg in zijn regio. Dat zei hij in het programma 1 op 1. En niet alleen hangt die donkere wolk boven Noord-Brabant, maar ook over Zuid-Holland en Limburg, de andere door corona zwaar getroffen provincies. "Ik snap het landelijke optimisme, maar wij krijgen er dagelijks tientallen patiënten op de IC-afdelingen bij. Het landelijk geschetste beeld van een snelle afname van patiënten klopt niet voor deze provincies."

Brabantse ziekenhuizen verwachten tweede coronapiek: 'Die kunnen we niet zomaar aan'

Berden, voorzitter van het regionale overleg acute zorg in Brabant, maakt zich ook zorgen over de rijen die we deze week zagen bij bijvoorbeeld de heropende Ikea. "De toename in besmettingen is in Brabant razendsnel gebleken. Want Brabant heeft nu eenmaal veel mensen met een corona-besmetting. Daardoor kan het virus zich met meer menselijke bewegingen weer sneller verspreiden."

Angst voor tweede piek

Een van de grootste zorgen die de ziekenhuisdirecteur heeft, is een tweede piek in het aantal corona-besmettingen. Dat die er zal komen, daar is geen twijfel over, zegt Berden. Maar hoe vang je die toestroom van patiënten straks opnieuw op, als je personeel al enorm vermoeid is? "Die kunnen deze prestatie niet nog een keer leveren."

Bovendien is er nu al een enorme achterstand op de reguliere zorg van zo'n 45.000 patiënten "Een tweede piek zal dus veel ongunstiger verlopen, die kunnen wij niet zo maar aan."

Berden vervolgt: "Je zult dus moreel-ethische keuzes moeten maken. Geef je de zorg aan corona-patiënten waarvan de uitkomst niet zeker is, of geef je die aan een patiënt waarvan de prognose zeker gunstig is?"

Rantsoen op zorg

Brabant heeft het nu gered met hulp uit de rest van het land, maar er zal een rantsoen moeten komen op zorg. Landelijk wordt er nagedacht hoe het stuwmeer aan operaties weggewerkt kan worden. Dat zou kunnen betekenen dat je naar een 'harmonicaziekenhuis' gaat en dat je kritisch beoordeelt welke zorg in het ziekenhuis plaats moet vinden.

"Nu vragen we patiënten automatisch terug voor controle na een operatie, ook al zijn er geen klachten", zegt Berden. Alleen de meest noodzakelijke zorg zou een besparing op kunnen leveren van 15 procent. "Dit speelt niet in heel het land, maar wel zeker in Brabant."

Aan de knopjes draaien

Berden vindt het een "hele verstandige keuze" dat de basisscholen open gaan. "Het is een bewezen klein risico dat kinderen besmet raken." Al moeten we volgens hem ook blijven kijken hoe het in Duitsland gaat, waar juist de middelbare scholieren weer terugkeren naar school. "We zitten in een intelligente lockdown en dan blijven we een beetje aan de knopjes draaien. Soms kan iets meer of juist minder."

Maar dat contactberoepen als kappers snel weer de deuren kunnen openen en mensen weer meer naar buiten gaan, dat kan volgens Berden nog niet. "Dit virus is een oefening in nederigheid. Dat is wat dit virus ons leert. Ik heb een sombere grondtoon, want we moeten echt voorzichtig zijn. De toename van besmettingen gaat razendsnel."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie