Binnenland
AVROTROS

Het moet anders in winkels, klaslokalen en vergaderzalen: 'Belang van ventilatie wordt onderschat'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Het moet anders in winkels, klaslokalen en vergaderzalen: 'Belang van ventilatie wordt onderschat'

Aan de toestroom van mensen bij woonwinkelreus IKEA blijkt dat er veel behoefte is gekomen voor afleiding buiten de deur. Maar tegelijkertijd kunnen we niet meer hutjemutje bij elkaar staan; hoe moet het dan wel?

Ventileren als belangrijke voorwaarde voor de herinrichting van het bedrijfsleven en onderwijs

Iemand die zich over dit vraagstuk buigt is Atze Boerstra, directeur van adviesbureau BBA Binnenmilieu. In EenVandaag pleit hij vooral voor een betere luchtafvoer in klaslokalen, vergaderruimtes en dus ook in de IKEA. "Omdat besmettingen veelal binnen optreden, door het gebrek aan luchtverversing, moeten we nu een extra beroep doen op ventilatie."

'Belang van ventilatie wordt onderschat'

Atze Boerstra benadrukt dat ventilatie van belang is in de binnenruimte. "Druppeltjes tijdens het praten reiken veel verder dan anderhalve meter. Als er buiten een windje staat, dan waait je adem zo weg. Binnen is dat een stuk lastiger, daarom moet er een goede ventilatie zijn."

Koelsystemen bieden daarin niet voldoende bescherming, omdat er volgens hem echt sprake moet zijn van een frisse luchtaanvoer. "Groepen mensen die in een afgesloten ruimte gewoon de RIVM-regels opvolgden, zijn toch ziek geworden."

Volle klaslokalen horen ook bij het beeld van een besmettingsbron. Om dat te voorkomen benadrukt Boerstra bij het opstarten van het basisonderwijs (op 11 mei) weer het nut van ventileren.

"Ventilatie is de laatste tijd een belangrijk aandachtspunt in het onderwijs", legt Boerstra uit, "omdat het de leerprestaties verbetert." Daarnaast adviseert hij scholen om, waar nodig, te kijken naar een CO2-stoplicht die aangeeft in welke klaslokalen er meer frisse lucht moet zijn.

Het nieuwe vergaderen

Niet alleen het onderwijs krijgt een nieuwe inrichting, ook het bedrijfsleven moet naar alternatieven zoeken om te vergaderen. Voorheen gebeurde dat op kantoor veelal in een hok met veel mensen en zonder weinig tot geen frisse lucht. Dat beeld is nu ondenkbaar geworden en ook Boerstra verwacht dat Zoom en Google Hangouts daarbij van blijvend belang zullen zijn.

"Stel als een collega het coronavirus met zich meedraagt en in een kleine ruimte die druppeltjes uitademt, dan moet je voorkomen dat andere medewerkers deze lucht inademen. Een plek die normaal was ingericht voor tien mensen, kan nu qua luchttoevoer net genoeg zijn voor vier mensen. Door die bezetting te beperken en stoelen weg te halen, wordt het risico van het virusoverdracht verkleind", aldus Boerstra.

IKEA en corona

Bezoekers van de IKEA hoeven niet te vrezen voor virusoverdracht via de lucht. "Zolang daar het mechanische ventilatiesysteem op de hoogste stand staat en er geen recirculatie is, waarbij de lucht wordt hergebruikt, is dit net zo effectief als de deuren tegen elkaar open zetten", vertelt Boerstra.

Daarbij moet wel rekening worden gehouden met de capaciteit. "Als je kijkt naar de IKEA, moet er een rem zitten op het aantal mensen die er rondlopen."

Ook in de Bijenkorf, die morgen weer al haar vestigingen opent, zijn verschillende veiligheidsmaatregelen van kracht. Naast de social distancing en plexiglas bij de kassa's, zijn dit volgens Boerstra ook elementen die in het bedrijfsleven en onderwijs goed kunnen worden toegepast. "Plexiglas biedt een hele goede uitkomst bij de receptie. Vaak loop je binnen en vergeet je die anderhalve meter afstand. Maar natuurlijk bij symptomen: gewoon thuis blijven."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie