Binnenland
KRO-NCRV

Taalstaat-alternatief voor Koningsdag: Willem-Alex-Anders-dag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Taalstaat-alternatief voor Koningsdag: Willem-Alex-Anders-dag

Koningsdag zal dit jaar anders zijn dan anders. De Koninklijke bond van Oranjeverenigingen kwam daarom met het alternatief Woningsdag. De Taalstaat riep luisteraars op met originele andere namen te komen en het winnende woord werd ingestuurd door Ineke Merkus: Willem-Alex-Anders-dag.

Ruim 150 suggesties werden ingestuurd naar De Taalstaat, met ludieke vondsten als Wilhuismusdag, AnderhalveKoningsdag en OranjeBinnendag. De suggestie Coroningsdag werd ook veelvuldig ingezonden.

Het winnende woord, Willem-Alex-Anders-dag, is afkomstig van Ineke Merkus: "Op een gegeven moment dacht ik, alles is zo anders en toen dacht ik, Willem-Alex-anders." Het woord moest voor haar feestelijk zijn en slaan op de dag zelf. Merkus krijgt het eerste officiële De Taalstaat-lintje voor haar bijdrage.

Het eerste De Taalstaat-lintje, gemaakt door Sacha de Groot

Pieter Verhoeve, voorzitter van de Koninklijke Bond voor Oranjeverenigingen, vindt het eveneens een mooi woord. "Het is prachtig, voor zeer talige mensen uitstekend." Maar de boodschap van Woningsdag is wat hem betreft ook duidelijk. "Het wordt mooi weer, de winkels zijn open, maar blijf thuis."

Nummers twee en drie

De jury van De Taalstaat riep ook een nummer twee en drie uit. De nummer twee is 'Koningbinnendag', aangedragen door meneer Van Barneveld. De nummer drie is 'Koningshuisdag' aangedragen door onder andere SGP-Kamerlid Diederik van Dijk. Hij gunt de koning een mooier alternatief voor Woningsdag. "Die benaming vond ik niet zo sterk, het deed me meer denken aan een openhuisdag."

Met het alternatief voor Woningsdag hervat De Taalstaat de rubriek Lang leve de Nederlandse taal, waarin luisteraars hun liefde aan de taal kunnen verklaren.

Ster advertentie
Ster advertentie