Binnenland
KRO-NCRV

Burgemeester Bruls: 'Optimisme is een morele plicht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Bruls: 'Optimisme is een morele plicht'

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls is tevreden met de verlenging van de huidige coronamaatregelen en de lichte versoepeling voor kinderen en tieners. "Het is een moeilijke discussie, maar er staat een stip aan de horizon", zegt Bruls in 1 op 1, die ook voorzitter is van het Veiligheidsberaad.

Burgemeester Bruls: ‘Optimisme is een morele plicht’

"We kunnen de maatregelen alleen geleidelijk loslaten", legt Bruls uit. Hij vindt het vooral belangrijk dat mensen begrijpen waar de maatregelen voor zijn. "In het begin was dat makkelijk: om de zorg te ontzien en kwetsbare dierbaren te beschermen. Gisteren zagen we een mooie eerste stap in het perspectief voor de toekomst: het basisonderwijs gaat weer open."

Spanning

Bruls wil 'niet in zak en as zitten', hij quote de Duitse filosoof Immanuel Kant: "Optimisme is een morele plicht, anders wordt het alleen maar ellende en daar doe ik niet aan mee." Daarom vindt de burgervader het goed dat jongeren weer wat 'structuur krijgen', die ze op school hebben gemist. "Ze stuiteren in het rond. Als je een opening maakt in de maatregelen, ligt het voor de hand om dit te doen."

Wel merkt Bruls dat de spanning in de samenleving oploopt. Er zijn geluiden om de economie voor een deel weer te laten opstarten voor de zogenoemde vijftig-minners. Bruls ziet daar geen heil in: "Een heleboel mensen kiezen uit zichzelf voor een quarantaine. Het is niet moreel om een groep mensen te vragen: 'u mag niks, en de rest kan z’n leven oppakken'. In de rest van de samenleving moet je dan alsnog die anderhalve meter hanteren.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie