Binnenland
WNL

‘Materieel voor defensie moet door Nederlandse bedrijven gemaakt worden ten behoeve van de economie’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Materieel voor defensie moet door Nederlandse bedrijven gemaakt worden ten behoeve van de economie’

Nederland wil in de toekomst investeren in materieel voor defensie en volgens CDA Tweede Kamerlid Martijn van Helvert moet de productie hiervan door Nederlandse bedrijven gedaan worden. Dit moet de economie een injectie geven, zei hij in WNL Haagse Lobby.

“We hebben veel plannen om te investeren in de defensie-industrie en daar zou ik van zeggen, als we toch weten dat we dat gaan doen, haal dat nu naar voren. Anders liggen er straks hele grote bedrijven op hun achterste, kost het ons heel veel geld als overheid en dan hebben we geen producten uit eigen land.”

Volgens Van Helvert heeft Nederland goede producten in huis en moeten we het Nederlandse bedrijfsleven in de huidige coronacrisis gunnen om te produceren voor defensie. “We geven nu als overheid veel geld uit aan zorg en het midden en klein bedrijf en zzp’ers. Dat is heel terecht, maar het zal toch niet zo zijn dat we onze grote bedrijven en ons innovatieve defensie industrie zomaar verliezen, omdat de opdrachten achter blijven? Waar we het goed kunnen, moeten we het in Nederland doen. En waar we nu kunnen versnellen moeten we het ook doen, juist nu er crisis is.”

‘Samenwerking met Europa is nodig’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt het slim om de investeringen naar voren te halen, maar denkt dat samenwerking met Europa toch echt nodig is. “Om de investeringen in klimaat naar voren te halen, zoals het plaatsen van zonnepanelen en windmolens, iedereen snapt dat. Als je dat eerder doet, heb je duurzame energie en banen eerder gerealiseerd. Maar als we in Europa denken: we moeten voorbij die Europese aanbesteding, dan heeft iedereen minder kans in het buitenland.”

Paternotte noemt hierbij Airbus als voorbeeld. “Zoals het maken van vliegtuigen, dat doen we niet in Nederland. We maken wel onderdelen van Airbus, een Frans bedrijf. Als wij dan gaan zeggen: dat moet allemaal naar een Nederlands bedrijf. Dat kan defensie natuurlijk helemaal niet. De JSF kunnen ze in Nederland ook niet maken, die kopen we in Amerika. We moeten hiervoor echt samenwerken met onze bondgenoten.”

Ingrid de Caluwé, manager public affairs van Tata Steel en voormalig VVD-Kamerlid, vindt dat Nederland pas op de plaats moet maken en pleit ook voor samenwerking.”We hebben nu gezien hoe afhankelijk we zijn van de wereldproductie. Kunnen we dat op Nederlands niveau maken? Ik denk het niet, dus moet je als Europa een vuist maken en vooral niet te veel afhankelijk zijn van Aziatische landen.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie