Binnenland
NOSNTR

Waarom je de komende dagen niet op je navigatie-app moet kijken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom je de komende dagen niet op je navigatie-app moet kijken

Wie de komende dagen op de Nederlandse snelweg rijdt, moet nóg beter letten op de snelheidsborden langs de weg en minder vertrouwen op de navigatie-app. De apps gaan namelijk verschillend om met de aanpassing van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur, blijkt uit een rondgang van de NOS.

Komende dagen is de snelheidslimiet van je navigatie wat minder betrouwbaar

Rijkswaterstaat begint morgenavond met het aanpassen van de snelheidsborden naar 100 kilometer per uur overdag, maar heeft daar een aantal dagen voor nodig. Aanstaande maandag om 5.00 uur, dus voor de ochtendspits, moet alles zijn aangepast. Minister Grapperhaus zei vorige week in de Tweede Kamer dat de nieuwe maximumsnelheid geldt zodra het nieuwe bord er staat.

Duizenden datapunten aanpassen

De update voor de app van TomTom komt op maandag. "We krijgen een seintje van Rijkswaterstaat als alle borden zijn verwisseld en dan zetten wij alle wijzigingen in één keer door", zegt Addy van Schie, senior productmanager bij het bedrijf. Dit betekent dat mensen in de dagen ervoor in de app nog 120 of 130 kunnen zien staan, terwijl de snelheid op de weg al is aangepast.

De Nederlandse navigatiemaker heeft "duizenden" datapunten aangepast om de verandering door te voeren. Dat klinkt als veel, maar Van Schie heeft een kanttekening: TomTom past maandelijks wereldwijd 2 miljard datapunten aan.

Flitsmeister pakt het anders aan en voert alle aanpassingen in de nacht van donderdag op vrijdag door. "We hebben geen zicht op welke locaties wanneer worden aangepast", zegt woordvoerder Jorn de Vries. "In beide gevallen ga je verkeerd informeren", zegt hij. "Wij vinden het beter voor de gebruiker dat die niet te hard rijdt, maar liever iets langzamer. Daarnaast is het veiliger."

1981 kilometer asfalt

Google Maps, dat sinds half februari snelheidslimieten toont in de app, kiest voor een geleidelijke uitrol, zegt woordvoerder Rachid Finge. Ook bij die app kan het dus zo zijn dat de snelheid die Google Maps laat zien niet overeenkomt met wat de borden langs de weg zeggen.

Een woordvoerder van Waze laat weten dat het bedrijf op dit moment de wijziging niet kan doorvoeren, omdat de snelheid overdag anders is dan 's avonds en de dienst nog niet kan omgaan met dat verschil. In de app blijven de huidige snelheden staan. Google Maps en Flitsmeister passen de snelheid wel automatisch aan.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat weten dat op 80 procent van de snelwegen een verandering wordt doorgevoerd. In totaal gaat het om 1981 kilometer asfalt. De komende dagen worden zo'n 4000 verkeersborden vervangen.

Ster advertentie
Ster advertentie