Binnenland
AVROTROS

1 op de 5 jonge mannen wel eens dronken achter het stuur

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 1 op de 5 jonge mannen wel eens dronken achter het stuur

1 op de 5 jonge mannen stapt wel eens met te veel drank op in de auto. Hoe zorgen we er voor dat jongeren niet beschonken in de auto stappen? In Radio1 EenVandaag vertelt Gea-Marit Dekker van TeamAlert over hoe we jongeren kunnen weerhouden om met alcohol achter het stuur te kruipen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Niet met het vingertje wijzen", zegt Gea-Marit Dekker, onderzoeker jongeren en gedrag bij Stichting TeamAlert. Deze stichting deed onderzoek onder 1500 mannen tussen de 18 en 24 jaar. Wat bleek? 20 procent stapt wel eens onder invloed van alcohol achter het stuur. Wekelijks 5 procent van de jonge mannen, 16 procent maandelijks en de rest incidenteel het afgelopen jaar.

Eens gedaan, dan is de drempel lager

Als je je rijbewijs korter hebt dan 5 jaar, mag je 1 glas bier. Heb je je rijbewijs langer, dan mag je met 2 glazen bier nog autorijden. Volgens TeamAlert is ongeveer de helft van de jongeren op de hoogte van deze wet. Toch wordt de regel overtreden. Op het platteland 1,5 keer vaker, dan in stedelijke gebieden.

"Uit dit onderzoek blijkt dat je vriendengroep bepalend is. Als een van je vrienden het doet, doe jij het misschien ook. Daar zijn mannen gevoeliger voor dan vrouwen", vertelt onderzoeker Dekker. Jongeren die eens de fout in zijn gegaan, zijn daarna ook vatbaarder om nog een keer beschonken achter het stuur te kruipen. "Pas als jongeren echt gepakt zijn door de politie, denken ze: 'oké nu moet ik mijn grens bijstellen'. Zolang ze niet gepakt zijn, denken ze: 'dit kan wel'", zegt Dekker.

Vertellen wat wél veilig is

Hoe nemen we die zelfoverschatting weg? TeamAlert gaat vooral het gesprek aan met jongeren. "We proberen echt de norm te zetten. Zo van: dit is niet normaal. Doe het niet." De stichting heeft ook een preventief project, om jongeren tussen de 16 en 18 jaar bewust te maken van de gevaren." Nog voordat jongeren hun rijbewijs halen dus.

"We gaan met jongeren in gesprek op feesten, maar wijzen nooit met het vingertje. We vertellen juist wat wel veilig is en wat wel kan." Mede doordat de feestdagen er aan komen wordt deze maand ook weer de BOB-campagne gelanceerd.

1 op de 5 mannen met alcohol in het verkeer

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie