Binnenland
AVROTROS

IS'ers in Nederland na half jaar weer vrij met een enkelband? 'Nee, dat is overdreven'

foto: Anp Xtrafoto: Anp Xtra
  1. Nieuwschevron right
  2. IS'ers in Nederland na half jaar weer vrij met een enkelband? 'Nee, dat is overdreven'

Het huidige staakt-het-vuren in Noord-oost Syrië zorgt ervoor dat verschillende Europese landen nadenken over het berechten van IS'ers in eigen land. Martijn van Helvert van het CDA ziet liever berechting in de regio. De berechting 'op locatie' zal hogere straffen voor de IS'ers opleveren, zegt de CDA'er in NRC.

Want over het Nederlands recht zegt hij dat "als je jihadisten hier gaat berechten, ze na een half jaar alweer vrij zijn met een enkelband." Maar klopt dat? We zoeken het uit in Radio EenVandaag.

Overdreven

"Het is gewoon een ontzettende overdrijving. Dat zie je natuurlijk wel vaker in de politieke arena", verzucht Renske van der Veer, directeur van het International Centre for Counter-terrorism. "We hebben gewoon goede wetgeving. Daarmee kun je mensen die lid zijn geweest van een terroristische organisatie voor een flinke tijd de gevangenis in krijgen."

Jurist en senior onderzoeker Tanya Mehra weet hoe lang precies. "Over het algemeen worden uitreizigers veroordeeld voor 5 tot 7 jaar gevangenisstraf."

Bewijslast

Terrorisme-deskundige Daan Weggemans van de Universiteit Leiden wil nog wel een kanttekening plaatsen. "Je ziet in het kader van de berechting dat het in het verleden heel ingewikekld is geweest om bewijs te vergaren. Daardoor vielen de straffen relatief laag uit en dat waren mensen moeilijk te veroordelen."

Van Helvert doelt met zijn uitspraak precies op dat probleem, geeft het CDA aan. Zijn uitspraak zou 'gekscherend' bedoeld zijn, om 'het grotere probleem aan te tonen'. Toch kan gesteld worden dat de gevangenisstraf van een half jaar nooit wordt uitgedeeld, mits de oorlogsmisdaden kunnen worden aangetoond.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie