appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

VVD-Kamerlid: 'Veiligheid van alle voetbalstadions moet onderzocht worden'

ANP
maandag 12 augustus 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis vindt extra onderzoek naar de veiligheid van voetbalstadions in Nederland hard nodig. "Er hadden tientallen doden kunnen vallen", zegt hij in Radio EenVandaag.

VVD-Kamerlid: 'Veiligheid van alle voetbalstadions moet onderzocht worden'

Koerhuis kondigt aan zo snel mogelijk Kamervragen te stellen. "Gezinnen moeten veilig naar het voetbalstadion kunnen. Ik wil dat de minister onderzoek laat doen naar de veiligheid van alle stadions."

Dak FC Utrecht van zelfde maker

Het stadiondak van FC Utrecht is van dezelfde makers dat van AZ, dat zaterdag deels instortte. Toch vindt de club extra onderzoek nog niet nodig. De gemeente laat weten voorlopig alleen een optische inspectie te doen.

FC Utrecht heeft de volgende reactie gegeven: "Bij de meest recente controle in februari is door de stadioneigenaar en de Veiligheidsregio Utrecht alles onderzocht en gecontroleerd. Toen was alles conform de normen en regelgeving. We wachten de onderzoeksresultaten in Alkmaar af en aan de hand daarvan kunnen we bekijken of extra onderzoek vereist is."

Bouwexpert: 'Visuele inspectie niet voldoende'

Ynso Suurenbroek, naast bouwexpert ook voormalig lid van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, snapt de reactie van FC Utrecht niet: "Een visuele inspectie alleen is niet genoeg om risico's te beoordelen. Het lijkt me evident dat als er een stadion instort met een gelijksoortige constructie als de jouwe, dat je dan extra onderzoek doet."

Hij vindt dat alle stadions van de hand van Midreth, de makers van het AZ-stadion, extra onderzocht moeten worden. Naast het FC Utrecht-stadion is dit bijvoorbeeld ook de Ziggo Dome. "Het is net als met een steekproef. Als je een fout vindt, moet je de hele serie checken. Toeval bestaat in dit soort gevallen niet. Die andere stadions moet je dus ook controleren."

VVD-Kamerlid: 'Veiligheid van alle voetbalstadions moet onderzocht worden'

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1