Binnenland
NOSNTR

Russische ambassades vallen journalisten aan via Twitter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Russische ambassades vallen journalisten aan via Twitter

Liegen en bedriegen. Daar worden de Volkskrant en de correspondent van de krant in Rusland, Tom Vennink, van beticht. De beschuldigende vinger komt van de Russische ambassade in Nederland. Het gekozen medium is Twitter. Door zo op de man te spelen, lijkt Rusland kritische journalisten steeds steviger aan te pakken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vennink zegt tegen de NOS dat hij niet van plan is om te reageren op de rechtstreekse aanval. "De Russische ambassade in Nederland heeft al eerder op een vrij persoonlijke manier op journalisten gereageerd. Dat is aan hen. Het heeft geen zin om daar tegenin te gaan."

Esacalatie

De ambassade plaatst in de tweet twee artikelen naast elkaar: één van Vennink over een Russische politica die het tegen Poetin opneemt, en een ander uit een Russische zakenkrant over dezelfde persoon. "Ik ken dat andere stuk," zegt Vennink. "Ik heb het gelezen als voorbereiding op mijn eigen interview met die politica, een burgemeester in Jakoetsk. Ik snap eerlijk gezegd niet wat de ambassade hiermee wil bewijzen."

De Russische ambassade in Den Haag heeft niet gereageerd op herhaalde verzoeken van de NOS om commentaar. Maar wie kijkt naar eerdere social media-uitingen van de Russische overheid, ziet een escalatie in de retoriek. De ambassade keert zich zowel tegen de Nederlandse pers als tegen journalistieke organisaties in andere westerse landen.

Ster advertentie
Ster advertentie