Binnenland
KRO-NCRV

Lessen voor journalisten na Anne Faber

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lessen voor journalisten na Anne Faber

Hans Faber, de oom van Anne Faber, blikt terug op de media-aandacht na de vermissing en moord op zijn nichtje. Hij trekt hier een paar lessen uit voor journalisten en slachtoffers. Eentje is: "Dat iets kan, wil niet per se zeggen dat iets ook moet."

In een interview op de website van Villamedia geeft Faber tips aan journalisten om beter om te gaan met nabestaanden van slachtoffers. Faber, die zelf oud-journalist en communicatieadviseur is, werd 'slachtoffer en woordvoerder tegelijk' toen de massale media-aandacht losbarstte na de verdwijning van Anne. Hij nam destijds 'als vanzelf' de rol op zich om alle pers-aanvragen voor de familie te coördineren.

'Houd de regie'

En dat was hoognodig. De familie van Anne werd destijds overstelpt met telefoontjes van de pers, terwijl Anne vermist was en de familie zich in een zeer kwetsbare en stressvolle positie bevond. Als familie moet je volgens oom Hans Faber echt zelf de regie te houden over wat er in de media komt. Anders gaan journalisten met het verhaal aan de haal, wat zeer pijnlijk kan uitpakken.

Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van Nu.nl zegt hierover in het programma Spraakmakers: "Het journalistieke belang moet je altijd goed blijven wegen als redactie. Je kunt ook zeggen: het belang van de betrokkenen is belangrijker.".

Hijgerigheid

Volgens Haroon Ali van de Volkskrant krijg je in dit soort zaken een soort hijgerigheid vanuit de media om alles snel te brengen. "In die snelheid worden bepaalde denkstappen niet meer gemaakt. Als geschreven media, moet je wat afstand, tijd en ruimte nemen. De betrokkenen met respect behandelen, goed naar hun verhaal luisteren rekening houden met de context waarin zij bepaalde uitspraken doen."

Gevoelige beelden

Door de snelle nieuwsvoorziening, nieuwe technieken en berichten op social media, was de familie Faber constant angstig om met gevoelige informatie en beelden geconfronteerd te worden. "Dat iets kan, wil niet per se zeggen dat iets ook moet", meent Hans Faber. "Redacties moeten goed nadenken hoe ze omgaan met alle technische mogelijkheden die sociale media bieden."

Quote

Ook

Gert-Jaap Hoekman van NU.nl

De hoofdredacteur van NU.nl is het daarmee eens. Hij wijst daarbij op de inzet van helikopters van verschillende nieuwsmedia in de zoektocht naar Anne. "Ook op grote nieuwsmomenten moeten journalisten kritisch blijven nadenken. Moet ik er wél of niet iets mee doen en hoe?" Daarnaast moeten journalisten zich blijven afvragen of de nietsverhullende foto's wel gepubliceerd moeten worden. "We mogen als beroepsgroep veel meer denken aan de familie van nabestaanden.”

In het boek Anne van Hans Faber, over het mediacircus rondom de zaak, staan ook tip’s aan de media. Dit moet volgens Hoekman standaard leesmateriaal worden voor alle journalisten.



Het Mediaforum met Gert-Jaap Hoekman en Haroon Ali

Ster advertentie
Ster advertentie