Binnenland
KRO-NCRV

'Het is moeilijker om een patatzaak te beginnen dan een zorginstelling'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is moeilijker om een patatzaak te beginnen dan een zorginstelling'

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kijkt uit naar nieuwe wetgeving om zogenoemde zorgcowboys aan te pakken. Iedereen kan vrij eenvoudig een zorginstelling beginnen en het is volgens inspecteur-generaal Ronnie van Diemen erg complex om wanbestuur en fraude aan te tonen. "Het is in Nederland moeilijker om een patatzaak te beginnen dan een zorginstelling."

Uit onderzoek van drie journalistieke programma's blijkt dat 97 zorgaanbieders in 2017 ruim 50 miljoen euro winst hebben gemaakt. Dat komt neer op gemiddeld 20 procent van de omzet, terwijl één tot twee procent normaal is.

De IGJ krijgt steeds vaker meldingen over dubieuze geldstromen en constructies in de zorg. Het kabinet kondigde onlangs maatregelen aan om zelfverrijking in de zorg tegen te gaan. Zo wil het kabinet strengere eisen rond winstuitkering en een salarisplafond voor onderaannemers.

Quote

Is het werkelijk in de zakken van de directeur verdwenen?

Fraude

Dat is hoog nodig denkt Van Diemen. De Inspectie heeft nu te weinig informatie om zorgcowboys efficiënt op te sporen en aan te pakken. "Het is heel intensief en ingewikkeld om boven tafel te krijgen of het werkelijk om fraude gaat en wat er precies met het zorggeld is gebeurd. Is het werkelijk in de zakken van de directeur verdwenen?"

De IGJ signaleert volgens Van Diemen eerst of de zorg op orde is, maar uitgebreid onderzoek moet vervolgens door het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ) worden verricht. Het IKZ is een samenwerkingsverband bestaande uit onder meer het Openbaar Ministerie en opsporingsdienst FIOD. "Wij kijken naar de kwaliteit van zorg en of het zorggeld goed besteed wordt. Het is voor de inspectie heel moeilijk om aantoonbaar te maken of de gezondheidszorg financieel- of zorggedreven is."

Aanpassing wet

Van Diemen wijst voor échte veranderingen naar Den Haag: "Daar moeten wetten worden aangepast." Zo steunt ze het plan voor een meldplicht bij de registratie van nieuwe zorgaanbieders.

Om te voorkomen dat personen die in de fout zijn gegaan opnieuw een zorginstelling starten, onderstreept ze ook het belang van waarschuwingsregister.



Ronnie van Diemen over dubieuze geldstromen of constructies in de zorgbesturen

Ster advertentie
Ster advertentie