Binnenland
KRO-NCRV

Kroongetuige Nabil B. spreekt morgen over Ridouan T: 'de gewetenloze, gewelddadige fantoom'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kroongetuige Nabil B. spreekt morgen over Ridouan T: 'de gewetenloze, gewelddadige fantoom'

Morgen wordt kroongetuige Nabil B. gehoord in de zaak Marengo: het strafproces over liquidaties door de 'Mocro-maffia'. Misdaadjournalist voor de Telegraaf Mick van Wely is daarbij.

Fantoom

Volgens Van Wely lijkt na het Holleeder-vonnis het tijdperk van "de oude Hollandse penoze" voorbij. Nu gaat de aandacht naar de 'Mocro-maffia'. "Dit vertegenwoordigt de nieuwe generatie criminelen: jonger, gewetenlozer en gewelddadiger."

Het gebruik van kroongetuigen is de voornaamste overeenkomst tussen de twee zaken. Verder overstijgt het strafproces Marengo de Holleeder zaak in vrijwel elk aspect. Meer verdachten, meer liquidaties en een genadeloze man die het leidt: Ridouan Taghi.

"Hij is een soort fantoom", zegt Van Wely. "Iemand die in een hele korte tijd heel erg snel op de criminele ladder is geklommen." Taghi begon als hasjdealer maar ontdekte al snel dat er met cocaïnehandel meer te verdienen viel.

'Iedereen laten slapen'

Maar het bleef niet bij drugshandel. Iedereen die Taghi uitdaagde of in de weg kwam te staan moest worden afgehandeld. Van Wely: "In één klap was daar ineens Ridouan Taghi als grote drugsbaron, internationaal opererend en ongrijpbaar. Als je die onderschepte berichten ziet wordt er een beeld geschetst van een meedogenloos iemand die makkelijk praat over leven en dood."

'Ik ga iedereen van hem laten slapen als hij mijn naam heeft genoemd', las een van de berichten. Die kwam van Taghi, en ging over kroongetuige Nabil B. In een kroongetuigedeal heeft Nabil in circa 45 verklaringen Taghi aan meer dan 20 liquidaties gelinkt, zegt Van Wely. Dit zou zijn eigen straf, omdat hij bij meerdere liquidaties direct betrokken was, kunnen halveren.

Maar dat had al snel consequenties. Een week nadat het OM bekend maakte dat het beschikte over een kroongetuige werd de broer van Nabil B, die niets met de Mocro-maffia te maken had, op zijn werk doodgeschoten. Het OM beweerde dat ze de broer bescherming hadden aangeboden, maar dat hij niet accepteerde. Maar Van Wely denkt dat het OM daar verantwoordelijkheid had moeten nemen.

Hij pakt je wel

"Hoe je het wendt of keert, ze wisten drommels goed wie deze Ridouan Taghi was en dat hij wraak neemt op iedereen, niet alleen op het doelwit", zegt de misdaadjournalist. "Als hij het doelwit niet kan pakken, pakt hij wel het neefje van het doelwit. En als hij het neefje niet kan pakken, pakt hij het vriendin van het neefje wel. En als hij de vriendin niet kan pakken, pakt hij wel de werkplek."

Het hele idee van een kroongetuige is om met een kleine vis een grote vis te pakken, zegt Van Wely. "Er zijn voorbeelden dat het wel goed is gelukt maar ik denk dat het OM volledig door het ijs is gezakt en dat ze dit volledig hebben onderschat. Je moet ook niet onderschatten dat andere mensen denken: waarom zou ik in Godsnaam kroongetuige worden, hier heb je een treffend voorbeeld van hoe fout het kan gaan."

Ster advertentie
Ster advertentie