Binnenland
KRO-NCRV

Advocaat Holleeder: 'Desnoods doorprocederen tot Hoge Raad'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat Holleeder: 'Desnoods doorprocederen tot Hoge Raad'

De verdediging van Willem Holleeder vindt dat de rechtbank al te vroeg heeft geoordeeld dat de verklaring van de zusters Holleeder betrouwbaar waren. Advocaat Sander Janssen vraagt zich in 1 op 1 hardop af of het hoger beroep wel in Amsterdam moet dienen.

"Holleeder blijft in beroep gaan zolang hij het idee heeft dat hij ten onrechte veroordeeld wordt", zegt advocaat Sander Janssen die bereid is uiteindelijk door te procederen tot aan de Hoge Raad.

Advocaat Holleeder: ‘Desnoods doorprocederen tot Hoge Raad’

Het Hof in Amsterdam sprak zich eerder ook al uit over het Passageproces, dat raakt aan het strafproces van Willem Holleeder. "Is het zuiver om hetzelfde Hof dat in de Passage-zaak recht heeft gesproken, dat ook hier te laten doen?", vraagt advocaat Sander Janssen zich af in 1 op 1.

Quote

Hij had dit niet zien aankomen op deze manier en is strijdbaar als altijd. Net als wij

Sander Janssen - Advocaat Holleeder

"Ik heb gistermiddag voor het laatst met Willem Holleeder gesproken. Dat ging over het vonnis. Hij had het gevoel en de overtuiging dat deze rechtbank in een vrij vroeg stadium al had besloten de verklaringen van de zussen Holleeder te geloven en met de rest niets te doen", legt Janssen uit. Hij voert samen met collega-advocaat Robert Malewicz de verdediging van Willem Holleeder.

"De rechtbank heeft bedroevend weinig gedaan met hoe wij dachten dat het zat", zegt Janssen. In het Hoger Beroep hoopt de verdediging van Holleeder alsnog de rechtbank te overtuigen dat veel bewijs en getuigenissen niet de richting op wijzen van Holleeder. "Zodra je de verklaringen van Holleeders zusters voor waar aanneemt, ga je alles door die bril zien. Dat is een onjuiste benadering van bewijsvoering."

"Gelooft u Willem Holleeder?", vraagt presentator Sven Kockelmann aan advocaat Janssen. "Ik weet niet wat de waarheid is. De rechter heeft een reconstructie proberen te maken en wij zeggen: 'die reconstructie is niet juist'."

'Geen financiële relatie met Holleeder'


Janssen benadrukt in 1 op 1 na kritiek dat hij wordt betaald op basis van toevoeging en niet door Holleeder zelf. Advocaten krijgen dan geld van de staat. "Het voordeel is dat ik geen financiële relatie met meneer Holleeder heb, dat vind ik een prettig uitgangspunt."

'Levenslang niet menselijk'

De advocaat van Holleeder heeft grote moeite met de strafmaat 'levenslang', omdat er geen enkel zicht is op vrijlating. "Persoonlijk vind ik, vanuit ethisch perspectief, levenslang niet menselijk." Hij begrijpt het standpunt van nabestaanden dat zij ook levenslang hebben, maar wijst erop dat een maatschappij boven de mensen moet staan die zij bestraft. "De maatschappij wordt steeds ongenadiger en dat vind ik geen goede ontwikkeling. Is het nou echt zo dat je na dertig jaar niet voldoende boete hebt gedaan?"

'Het vonnis levenslang heeft geen effect op het gedrag van criminelen die overwegen iemand te liquideren", zegt Janssen. Volgens hem heeft een leven lang achter tralies geen afschrikwekkende werking op harde criminelen.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Nederland al eerder op de vingers getikt dat levenslang geen humane straf is. Om tegemoet te komen mag voortaan elke zaak na 25 jaar opnieuw tegen het licht worden gehouden. "Maar ik moet nog zien of daar echt iets mee gebeurd", twijfelt Janssen.

Willem Holleeder moet levenslang de gevangenis in voor het uitlokken van vijf liquidaties. De rechtbank in Amsterdam oordeelde keihard en gaf het Openbaar Ministerie op alle punten gelijk.

Ster advertentie
Ster advertentie