Binnenland
EO

'Verbieden Pegida-demonstratie voelt niet als nederlaag'

foto: Rob Engelaar, ANPfoto: Rob Engelaar, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verbieden Pegida-demonstratie voelt niet als nederlaag'

Burgemeester John Jorritsma heeft voor komende donderdag opnieuw een demonstratie van anti-islamorganisatie Pegida in Eindhoven verboden. Voor Jorritsma voelt dat niet als nederlaag, zei hij in Dit is de dag. ''Nee, absoluut niet. Ik sta pal voor mijn stad.''

Burgemeester Eindhoven worstelt met Pegida demonstraties

Jorritsma zei de afweging tussen enerzijds het grondrecht om te demonstreren en anderzijds het verbieden van een demonstratie om de veiligheid van de inwoners te garanderen, wel ingewikkeld te vinden.

''Het is een prisoners dilemma. Het laat mij niet onberoerd. Ik krijg vanuit alle hoeken en gaten adviezen over wat ik moet doen. Maar ik moet de beslissing nemen.'' De burgemeester zei te hopen dat een bestuursrechter zich eens over deze afweging wil buigen en een rechterlijke uitspraak doet waarop burgemeesters zich kunnen baseren.

Geen demonstratie bij een moskee

Een eerdere poging tot demonstratie van Pegida anderhalve week geleden liep uit de hand. De anti-islamgroep wilde bij de Al Fourqaan moskee met varkensvlees barbecueën. Er ontstond een dreigende sfeer toen honderden buurtbewoners de straat opgingen en wilden ingrijpen. Sommigen koelden hun woede op de ME. Volgens de gemeente waren er 300 agenten bij. De demonstratie werd daarop afgeblazen.

Jorritsma vindt dat Pegida in principe opnieuw moet kunnen demonstreren, maar niet bij een moskee. ''Ik ben voorstander van de vrijheid van meningsuiting, maar wel onder voorwaarden. En ik ben bang dat ik het daar nooit over eens wordt met Pegida. We hebben gezien waar het toe leidde.''

De burgemeester vindt niet dat hij daarmee zwicht voor het geweld van de tegendemonstranten. Hij wijst erop dat diverse mensen uit die groep zijn opgepakt.

Ster advertentie
Ster advertentie