appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Maar weinig Nederlanders kennen lijsttrekkers EU-verkiezingen

ANP
donderdag 2 mei 2019 | NOS | NTR | Redactie

Wie is de Europese lijsttrekker van de VVD? Geen idee? Dan ben je niet de enige, ook niet als je van plan bent om op de VVD te stemmen. 10 procent van de VVD-stemmers noemde namelijk PvdA'er Frans Timmermans. Slechts 10 procent had het antwoord goed: Malik Azmani. De 'onwetende' VVD-stemmer is geen uitzondering, ook aanhangers van andere partijen tasten vaak in het duister, blijkt uit onderzoek van I&O research naar de Europese Verkiezingen.

Hoewel de verkiezingen al over drie weken zijn, hebben de meeste kiezers geen idee op wie ze kunnen stemmen. Maar dat betekent volgens een van de onderzoekers, Peter Kanne, niet dat de verkiezingen helemaal niet leven: "Als het gaat over de grote thema's, zoals klimaatverandering of migratie, dan verwachten de Nederlandse kiezers wel wat van de EU".

Internationale onderwerpen

Wel vinden veel respondenten dat de EU zich juist minder bezig moet houden met kleine onderwerpen. "Zoals dat ouderschapsverlof waar de EU nu steeds mee bezig is. Mensen vinden dat dat soort onderwerpen gewoon behandeld moeten worden door nationale overheden. De EU moet zich bezig houden met internationale onderwerpen", zegt Kanne.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat FvD en VVD aan kop gaan in de peilingen, gevolgd door GroenLinks.

In Nieuws en Co spreekt Lara Rense met Devika Partiman van Stichting Stem op een Vrouw. Haar viel iets op toen ze zich ging verdiepen in de Europese verkiezingen: "Politieke partijen zijn transparant over hun Europese kandidaten. En ook hun partijprogramma voor de EU is vaak lastig te vinden".

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1