Binnenland
BNNVARA

Bollengif in babyluiers leidt tot gezondheidsrisico's

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Bollengif in babyluiers leidt tot gezondheidsrisico's

Landbouwgif leidt tot gezondheidsrisico's: vooral voor baby's. Dat blijkt uit onderzoek dat in handen is van Zembla. Omwonenden van bollenvelden worden meer en langer blootgesteld aan bestrijdingsmiddelen dan werd gedacht. Bovendien wordt het gif zowel binnen- als buitenhuis aangetroffen. Rodina Fournell woont naast een bollenveld en vertelt in De Nieuws BV over haar jarenlange strijd tegen het gif.

Bijna geen enkele boer kan werken zonder gif, legt Ton van der Ham, verslaggever bij Zembla, uit. "Dus voor heel veel mensen geldt dat zij binnen redelijke afstand van zo'n veld wonen. Voor het eerst is nu aangetoond dat dat gif daadwerkelijk ook in hun huizen terecht komt. Dat zij eraan worden blootgesteld, niet alleen tijdens het spuiten maar ook erna. Niet alleen buitenshuis maar ook binnenshuis, en het wordt ook gevonden in luiers van kinderen."

ADHD, autisme en een lager IQ

Van der Ham: "Dat gif is geen onschuldig water, zullen we maar zeggen: dat is gemaakt om te doden. Om schimmels te doden, om insecten te doden. Dat wordt op planten gespoten en de boer wil natuurlijk dat het op die plant blijft, maar het grote probleem is, dat is niet zo".

Quote

Het wordt ook gevonden in luiers van kinderen

Ton van der Ham

Die blootstelling aan het gif zou leiden tot een groter risico op ADHD, autisme en een lager IQ. Verschillende buitenlandse studies geven aan dat er wel degelijk een verband bestaat. In Nederland is er echter nog geen goed onderzoek gedaan. Minister Schouten geeft bovendien toe dat er wetenschappelijke inzichten zijn die in acht moeten worden genomen.

Van der Ham: "Het probleem is dat we heel veel dingen nog niet weten. Dat er heel lang niet werd onderzocht of er blootstelling was. Er is door de industrie gebruik gemaakt van die onduidelijkheid en de overheid had de burgers moeten beschermen".

Quote

Het wordt als een burenruzie weggezet

Rodina Fournell

Een burenruzie met boeren

Rodina woont naast een akker waar met gif wordt gespoten. Dat gif blijft vervolgens een paar dagen hangen en vermengt het zich met huisstof op de grond waar haar kinderen kruipen en spelen. Toen zij kwam wonen naast de akker, was de bollenteelt nog in opkomst. "Pas toen ik zwanger was, ging ik mij zorgen maken over de frequente bespuitingen."

"Ik denk dat de boeren zich er wel iets van aantrekken en zich hun best ervoor doen. Maar ik denk dat de risicoperceptie van iemand die met die middelen werkt anders is dan van de gene die in de tuin zit met een kopje thee en denkt van 'wat komt daar voor een nevel op mij af'."

"Het wordt als een burenruzie weggezet", zegt Rodina, "dat gaat natuurlijk helemaal nergens over. Want er is gewoon een overheid, die moet die belangen tegenover elkaar afzetten en die moet daar goed beleid op maken".

ZEMBLA 'Bollengif in babyluier' is vanavond te zien om 21.10 uur bij BNNVARA op NPO 2.

ZEMBLA GIF IN BABYLUIER

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie