Binnenland
NOS

Minder agressie tegen politie door bodycams

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minder agressie tegen politie door bodycams

Het gebruik van bodycams leidt tot minder agressie en geweld tegen agenten. Mensen gedragen zich beter en politiemensen voelen zich veiliger, blijkt uit onderzoek dat vandaag wordt gepubliceerd.

Bodycams zijn een succes

Vorige week kondigde minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan dat er meer van deze kleine draagbare camera's ingezet gaan worden. Woensdag maakt de politie bekend dat er 2000 bodycams worden aangeschaft, die agenten op straat kunnen dragen.

De camera's zijn waardevol gebleken, zegt de politie na experimenten op ruim dertig plekken. Een van die plekken is Amsterdam, waar het meest uitgebreide onderzoek is verricht. Het onafhankelijke onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap keek specifiek of het werk van agenten veiliger wordt.

In Amsterdam probeerden bijna 700 agenten de bodycam uit. Van de agenten die de camera vaak droegen, zei 15 procent zich veiliger te voelen. Bovendien daalde het aantal geweldsincidenten in de teams waar de bodycam werd gebruikt.

Het effect was het grootst bij bedreiging of intimidatie. Het percentage agenten dat daarmee te maken kreeg daalde van 74 naar 57. In de teams waar geen bodycam werd ingezet, bleef dit percentage vrijwel gelijk.

Minder confrontaties

Ook buiten Amsterdam ervaren agenten dat bodycams "de-escalerend" werken, zegt de politie in een eigen evaluatie van de projecten. Burgers werken beter mee, tonen meer respect voor agenten en zoeken minder vaak de confrontatie. Alleen al door de mededeling dat er wordt gefilmd, zouden mensen zich rustiger opstellen.

Maar ook agenten gedragen zich anders: zij passen beter op hun woorden en waarschuwen vaker voor ze ingrijpen. Door de camera zijn ze zich bewuster van hun gedrag en houden ze zich strakker aan procedures.

Ook dat is positief, vindt de politie, want als politiemensen rustiger en voorkomender zijn in hun optreden, heeft dat ook weer zijn weerslag op de mensen op straat.

Averechts

Toch werkt de bodycam soms ook juist averechts. "Zo komt het geregeld voor dat burgers besluiten om zelf ook te gaan filmen", schrijft de politie in de evaluatie. "Deze reactie treedt vooral op bij jongeren." Ook kunnen de politieopnamen leiden tot meer discussie en protest.

Hoewel agenten zelf denken dat bodycams vooral helpen tegen agressie op uitgaansavonden, blijkt dat filmen geen enkel effect heeft op mensen die heel erg dronken zijn of drugs hebben gebruikt. Juist op uitgaansavonden zijn er meer mensen onder invloed.

Ster advertentie
Ster advertentie