Binnenland
AVROTROS

Wanneer heb je een 'zwaar beroep'?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wanneer heb je een 'zwaar beroep'?

Maar liefst dertien Europese landen hebben een regeling voor zware beroepen. Nederland zit daar niet bij. Toch deden werkgeversorganisaties een handreiking na acties van de vakbonden voor een beter pensioen: mensen met een zwaar beroep krijgen recht op een vervroegd AOW. Maar wanneer heb je in ons land dan een 'zwaar beroep'?

Werkgeversorganisatie VNO-NCW ziet Oostenrijk als voorbeeld. Sinds ruim 10 jaar heeft dat land een lijst met ruim 180 zware beroepen. Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), deed onderzoek naar de Europese regelingen voor zware beroepen. "Oostenrijk heeft een aantal criteria voor zware beroepen. Voor een deel zijn die fysiek, zoals calorieverbruik. Ook wordt er gekeken naar mentaal zware beroepen, zoals die in de gehandicaptenzorg."

Niet in Nederland

Toch komt in Nederland komt een lijst van zware beroepen maar niet van de grond. Volgens Van Hoek willen politici hun handen er niet aan branden. "Men wil in die beweging niet mee. Hoe geef je het vorm? Doe je het via de AOW, of richt je een speciaal fonds op voor zware beroepen? Je kunt ook werknemers, werkgevers en de overheid mee laten betalen. Er zijn allerlei routes en oplossingen, maar het is de vraag of je deze kant op wil."

Van Hoek deed eerder onderzoek naar de kans op arbeidsongeschiktheid bij verschillende beroepsgroepen. Volgens hem geeft dat een goed beeld van zware beroepen. "Kijk naar stukadoors. De helft van hen haalt de 65 jaar niet als einddatum. Die zijn daarvoor al uitgevallen en maken dus aanspraak op de arbeidsongeschiktheidsregeling." Het zou volgens hem een goed criterium zijn om op te selecteren.

Buiten de boot

Maar waar sociale regelingen zijn, zijn grensgevallen. Ondanks objectieve criteria, zoals de kans op arbeidsongeschiktheid, zullen er altijd mensen buiten de boot vallen. In Oostenrijk betekent dat een gang naar de rechter. "Je stelt criteria op en de rechter toetst de grensgevallen. Iemand die vindt dat hij onterecht buiten de criteria valt kan dat aanvechten."

De bal ligt nu bij de politiek. Van Hoek: "Het is echt een politieke beslissing of je dit wil of niet. Vervolgens is het een kwestie van vormgeving."

Een zwaar beroep of niet?

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie