Binnenland
KRO-NCRV

Waterschappen: 'Aparte belasting, dus ook aparte verkiezingen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waterschappen: 'Aparte belasting, dus ook aparte verkiezingen'

Er gaat 3 miljard per jaar naartoe, maar de Waterschappen zijn voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show. Hoe komt dat toch? Dijkgraaf Gerhard van den Top legt bij Spraakmakers uit waarom de Waterschappen juist in Nederland heel belangrijk zijn.

Een aantal jaar geleden waren er verschillende partijen die de Waterschappen wilden onderbrengen bij de Provinciale Staten. Dat is een slechte ontwikkeling volgens Van den Top, dijkgraaf van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. ''Als je een aparte waterschapsbelasting hebt, moet je ook aparte verkiezingen hebben.'' Hij vindt het belangrijk dat mensen die belastinggeld betalen ook kunnen meepraten over het beleid.

Quote

Als we niks zouden doen, zou twee derde van Nederland onder water staan.

Dijkgraaf Gerhard van den Top

Juist omdat we een kwetsbaar land zijn, is het volgens hem van belang dat de Waterschappen een aparte positie innemen. ''Als we niks zouden doen, zou twee derde van Nederland onder water staan.'' Hij denkt dat steeds meer mensen dat nu beginnen in te zien.

Verschillen

In tegenstelling tot wat velen misschien denken, is er volgens de dijkgraaf wel degelijk iets te kiezen morgen. Er is bijvoorbeeld veel discussie over de vraag of er medicijnfiltering moet komen in waterzuiveringsinstallaties.

''Sommige partijen vinden dat je overal moet kunnen zwemmen. Anderen zeggen dat het nu nog niet meetbaar is dus dat je er voorlopig niks mee hoeft te doen, en nog andere partijen vinden dat zelfs als een kikkertje er last van heeft, die medicijnresten eruit moeten.'' De zuiveringsinstallaties zijn prijzig en daarom vindt Van den Top dat daar best even debat over gevoerd mag worden.

Klimaat

De dijkgraaf denkt dat de energieambities van het kabinet de Waterschappen ook geld gaan kosten. ''Ik denk dat de Waterschappen in ieder geval iets zouden kunnen bijdragen om dat voor elkaar te krijgen.''

Ook zullen ze maatregelen moeten nemen om de toename van hoosbuien op te kunnen vangen. ''Aanpassing van zowel stedelijk als landelijk gebied is nodig, de stad moet je bijvoorbeeld meer sponswerking geven.''

Dijkgraaf Gerhard van den Top over de waterschappen




Ster advertentie
Ster advertentie