appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Argos

Presentator: Eric Arends

Luister terug

Kostenstijging F-35 maakt tekorten bij krijgsmacht nog nijpender

zaterdag 10 april 2021

Hoe moet het verder met de F-35, het nieuwe gevechtsvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht, nu zelfs in de Verenigde Staten nut en noodzaak van dit peperdure toestel in twijfel wordt getrokken? De opvolger van de F-16, ook bekend onder de naam Joint Strike Fighter, wordt alsmaar duurder. En dat terwijl de Nederlandse krijgsmacht toch al met gigantische tekorten kampt.

In Washington is in het Huis van Afgevaardigden maar ook in de militaire top een discussie losgebarsten of niet een deel van de taken kunnen worden uitgevoerd met goedkopere vliegtuigen. Maar als de Amerikanen minder F-35-toestellen gaan aanschaffen,zullen de kosten voor Nederland naar verwachting alleen maar stijgen. De NAVO legde in oktober een vlijmscherpe analyse van de slagkracht van de Nederlandse krijgsmacht op tafel, waarin een somber beeld geschetst wordt. Vooral de landmacht heeft grote problemen.

In Argos een reconstructie van de rommelige politieke besluitvorming rond dit mijarden-project, een analyse van de problemen en een discussie over mogelijke oplossingen. Met: luitenant-generaal b.d. Ton van Loon, militair historicus Christ Klep en generaal-majoor Andre Steur, directeur plannen op het Ministerie van Defensie.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1