appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Recept kookwedstrijd Mangiare!: Slobberchops

Julie Hrudova
zondag 3 december 2017 | NTR | De Redactie

Iedereen heeft wel een recept van zijn moeder dat niet te versmaden is. In het kookprogramma Mangiare! streden tien luisteraars om de titel 'De Beste Kok Blijft Toch Je Moeder'. Hier vind je alle tien recepten de komende dagen terug. Vandaag: Slobberchops van de moeder van Maeve van der Steen. 

Beschrijving

Laat de boter met de olie smelten in een fijne braadpan.
Peper en zout de karbonades en bak ze aan beide kanten even aan.
Doe de verkruimelde salie eroverheen. Leg opzij.
Bak nu de uien in hetzelfde vet even zachtjes aan.
Leg het vlees terug in de braadpan, de schijven appel er netjes bovenop (misschien heb je teveel appelschijf, gebruik dan niet alles) en drapeer de ui een beetje rondom, en eroverheen.
Nu de drank (of alleen water) eroverheen gieten, de karbonades mogen bijna half onderstaan. 
Laurierblad en worchester-sauce erbij.
Laat minstens anderhalf uur sudderen op het allerlaagste pitje. Mag ook langer.
Controleer af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit.
Heb je geen pitje dat laag genoeg is, zet dan de braadpan in de oven op 85 à 90Cº.
Als ze gaar zijn, de karbonades opdienen, voorzichtig, de nu zachte appelschijven moeten heel blijven en er netjes op blijven liggen. De jus met eventuele aanbaksels in de pan met een vork nog even goed doorroeren.
Geef er stevige gekookte aardappels bij (geen kruimige, als het goed is is de jus namelijk vrij vochtig) en een lekkere groente naar smaak, kool in de winter, sperziebonen in de zomer bijvoorbeeld. 

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

- schouderkarbonades (4), niet te dun
- appels (2) bijvoorbeeld goudrenetten, in plakken van ongeveer 1 cm, zonder klokhuis, schil moet eraan blijven
- uien (2) 
- boter (klontje) en olie (drupje)
- zout en versgemalen peper
- bescheiden beetje salie
- laurierblad en scheut worchester-sauce
- scheut bier, wijn of sherry; aangevuld met water

Meer recepten verschijnen komende week online op de site of app van NPO Radio 1 online. De wedstrijd is vernoemd naar de overleden tv-kok Joop Braakhekke. De jury bestond uit tv-kok Yvette van Boven en cabaretier en tv-presentator Paul de Leeuw.

Wat leerde jurylid Yvette van Boven van haar moeder?


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1