appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Recept voor de lekkerste Friese Oranjekoek

Op 1 januari 2019 stond Mangiare's jongste bediende Janneke Kuijper in het Radiohuis de hele dag te bakken en te braden. De dag begon met de oliebollen van de avond ervoor. Vervolgens met iets lekkers bij de koffie naar het lekkerste broodje bal en zijn vegan tegenhanger. Daarna was het tijd voor de door Brexit in Groot-Brittannië bedreigde curry Kip Tikka Masala en een vlaai die je benen de kracht van Tom Dumoulin geeft. En wil jij nou weten wat dat lekkere was bij de koffie? Dat was deze heerlijke Friese Oranjekoek.

Friese Oranjekoek

Friese Oranjekoek heeft een lange geschiedenis en hoort thuis in de canon van de Nederlandse patisserie. Het gebakje is met recht Frieslands trots te noemen. Misschien zie je nu een oranje koek voor je, maar niets is minder waar: de koek heeft een glanzende roze glazuurlaag.

We zouden minder zwaar bewerkt voedsel moeten eten, dus maken we de lekkere dingen gewoon zelf. Het mooiste van dit recept van Brabander en meester-patissier Rudolph van Veen, is: van glazuur tot spijs, je maakt alles zelf, dus niet zwaar- maar zélf bewerkt.

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 120 g gekonfijte sinaasappelsnippers
  • 1 ei
  • 200 g lichte basterdsuiker
  • 30 g boter
  • 350 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl anijszaad
  • 100 ml water

Voor het Amandelspijs

  • 150 g amandelen
  • 150 g suiker
  • 1 eiwit
  • Citroensap

Voor de garnering:

  • 200 ml slagroom
  • 50 g suiker
  • 100 g poedersuiker
  • 2 el rode bessensap
  • gekonfijte sinaasappelschillen
  • chocoladesnippers

Extra benodigdheden: vierkante bakvorm

Werkwijze:

Deeg

  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Snijd de sinaasappelsnippers in stukjes.
  • Meng het ei met de suiker, boter, zelfrijzend bakmeel, 100 g sinaasappelsnippers, anijszaad en het water. Laat het deeg opstijven in de koelkast.
  • Bestuif het deeg met bloem en rol het uit in 2 plakken. Vet de bakvorm in en leg bakpapier op de bodem. Leg een plak deeg op de bodem, verdeel de amandelspijs erover en leg de volgende plak deeg erop.
  • Bak het deeg in de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal de taart uit de vorm en laat hem afkoelen

Amandelspijs

  • Maal de amandelen en suiker fijn en mix het eiwit erdoor.

Garneren

  • Klop de slagroom met de suiker stijf en schep de slagroom in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
  • Meng de poedersuiker met het bessensap en bestrijk de bovenkant van de taart ermee. Snijd de randen van de taart eraf.
  • Spuit de slagroom op de taart en steek er sinaasappelsnippers en chocoladesnippers in.

Baknotitie van de jongste bediende: "Het deeg is heel kleverig. Rudolph waarschuwt er al voor in zijn filmpje. Het werkt dus makkelijker als je het echt goed laat afkoelen voor je het probeert uit te rollen. En oranjesnippers vond ik niet in het bakvak van mijn super, maar wél bij de Turkse winkel bij mij op de hoek. Overigens was bij Mangiare! ooit een bakker uit Leeuwarden te gast, zijn oranjekoek had een garnering van een crème op basis van banketbakkersroom en zijn oranjesnippers waren ragfijne draadjes, ook heerlijk."

Bronvermelding: https://www.24kitchen.nl/recepten/friese-oranjekoek#bereidingswijze

Kijk hier het hele interview terug.

Radio Mangiare!

Petra Possel praat met bijzondere gasten uit de wereld van eten & koken. Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Correctie melden
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1