Achtergrond
KRO-NCRV

80% van de vis in restaurants is niet duurzaam

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 80% van de vis in restaurants is niet duurzaam

Vandaag bleek uit onderzoek van de Good Fish Foundation dat 80 procent van de vis in restaurants in Nederland niet duurzaam is. Veel koks en restaurants hebben geen idee wat duurzame vis precies is. De vis die op jouw bord belandt zou zo maar eens bedreigd kunnen zijn, of op een niet-duurzame manier gevangen. Moeten we een verbod instellen op niet-duurzame vis om dat te voorkomen?

Stand.nl: De verkoop van niet duurzame vis moet worden verboden

Spraakmaker van de dag Joost Eerdmans, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, is begaan met dier en milieu. Maar hij is het oneens met de stelling in stand.nl, die luidde: De verkoop van niet-duurzame vis moet verboden worden.

Vis duurder maken

Eerdmans en veel andere luisteraars willen graag dat er meer duurzame vis in de schappen van winkels en op het menu van restaurants komt. Maar een verbod ziet hij niet zitten: "Ik ben eigenlijk wel tegen niet-duurzame vis. Maar je moet het niet verbieden. Je moet het vooral veel duurder maken dan duurzame vis. Mensen moeten gestimuleerd worden om het te laten liggen."

Sjirk Kuipers, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, ziet een verbod ook niet zitten: "Ik weet niet of je het kan verbieden, maar er moeten wel maatregelen genomen." Wat die zijn, vindt hij moeilijk. "Wil je dan een vistaks? En hoe werkt dat dan? Hoe pas je dat toe?"

Vissers zitten niet stil

Het signaal dat het anders moet in de vissector is niet aan dovemansoren gericht. Erald de Groot is eigenaar van een groothandel en visimporteur: "Wij proberen alleen maar duurzame vis te verkopen. Maar het hangt van de klant af. Hoeveel willen ze betalen? Duurzame vis is duurder dan niet-duurzame vis. De consument bepaalt hoeveel er van verkocht wordt."

En daar lijkt dan ook het probleem te zitten. De meerderheid van de mensen die in Spraakmakers reageerde kan tussen de bomen het bos niet meer zien. Hoe weet je of je op de markt of in een sushirestaurant of je verantwoorde vis eet? Er wordt met allerlei keurmerken steeds meer aan gedaan, maar ook die keurmerken zeggen weer niet alles volgens De Groot: "Er zijn heel veel keurmerken, in Amerika hebben ze weer wat anders. In de hele wereld zijn andere richtlijnen voor duurzaamheid."

De Groot heeft wel een oplossing: "Je kan er als consument altijd om vragen. En als je bereid bent om er meer voor te betalen dan wordt er echt wel duurzame vis verkocht."

Ster advertentie
Ster advertentie