Achtergrond
KRO-NCRV

Mensen doen té moeilijk over relaties op het werk

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Mensen doen té moeilijk over relaties op het werk

Een relatie op de werkvloer. Mag dat nou of niet? Naar aanleiding van het bericht dat twee prominente GroenLinks politici zijn opgestapt omdat ze gelogen hebben over hun relatie, was de stelling in Stand.nl vanochtend: 'We doen té moeilijk over relaties op het werk'.En die stelling maakt nogal wat los, zo was te lezen en te horen.

Want, liefde op de werkvloer komt veel voor. Volgens het CBS ontmoeten zo’n 15% van de geliefden elkaar op het werk. De kans is dus groot dat veel mensen hier zelf ervaring mee hebben, of mensen kennen die een relatie op het werk begonnen zijn.

Postbode van de liefde

Hans Spekman, de Spraakmaker van de dag, vindt het een lastig dilemma. Hij heeft wel eens gezien dat er relaties ontstonden op het werk. Spekman vindt het vooral belangrijk of er sprake is van een machtsverhouding. Want dan is het volgens hem niet altijd duidelijk of er sprake is van ware liefde, of toch een verborgen agenda. "Het kan goed dat iemand zegt dat het een echte verhouding is, maar die persoon is misschien wel bang om zijn of haar baan te verliezen. Als er een hiërarchische verhouding is, moet je daar heel goed naar kijken. Je weet dan niet of er alleen maar liefde is, of dat er ook andere dingen spelen."

Het dilemma van Spekman wordt breed gedeeld door leidinggevenden en ondernemers die reageren. Jos van Eindhoven heeft een eigen bakkerij waarin twee werknemers verliefd werden op elkaar. De één werkte ’s nachts en de ander overdag. Van Eindhoven moest van de jongen liefdesbrieven doorgeven aan de dame in kwestie, totdat dat niet meer genoeg was.

Jos vertelt verder: "Op een gegeven moment eiste de jongen dat hij overdag kon werken, zodat hij haar ook kon zien. Dat was voor mij een groot probleem, want ik had hem hard nodig in de nacht." In het specifieke geval van de werknemers van Van Eindhoven kwam het uiteindelijk wel goed. De geliefden zijn uiteindelijk met elkaar getrouwd en Van Eindhoven verzorgde persoonlijk de bruidstaart.

Gun de mensen hun liefde

Toch zijn de meeste luisteraars het eens met de stelling. Zij vinden dat er te moeilijk over wordt gedaan. Het is volgens veel mensen vooral een privé kwestie. Communitylid Gerard Koops is misschien het duidelijkst: "Veel plezier met elkaar. Op dit moment overtreden we regel één in mijn huis: dat is niet bemoeien met een ander."

En ook communitylid Twan de Vos is duidelijk: "Lijkt mij geen enkel probleem, een relatie op het werk, wees er open en eerlijk over, dan kun je eventuele problemen die het oplevert bespreken en daarnaar handelen."

Die eerlijkheid lijkt de rode draad in het verhaal. Zowel de mensen die het in principe oneens zijn met stelling, als de mensen die het eens zijn, vinden dat er vooral eerlijk over moet worden gedaan. "Het wordt pas een probleem als posities een rol gaan spelen en de schijn ontstaat van elkaar voortrekken. Er zijn talloze bedrijven waar echtparen de leiding hebben. Ik noem alleen familiebedrijven. Maar hou het inzichtelijk", aldus communitylid Alfred Blokhuizen.

Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie