Achtergrond
BNNVARA

Stacey Cunningham: Fearless Girl op Wall Street

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stacey Cunningham: Fearless Girl op Wall Street

Ineens stond ze daar. Oog in oog met Charging Bull, het bekendste kunstwerk in het New Yorkse beursdistrict: Fearless Girl. Volgens velen een krachtig protest tegen de dominantie van mannen in de Amerikaanse financiële sector en in een jaar tijd uitgegroeid tot een ware publiekstrekker. Afgelopen maand eindigde de staredown tussen het meisje en de stier. Fearless Girl krijgt een nieuwe plek. Ze komt tegenover de poorten van de New York Stock Exchange, de grootste beurs ter wereld. En, dat is niet zonder reden.

Binnen de beursmuren zwaait sinds vrijdag een Fearless Girl van vlees en bloed de scepter. Het is een verhaal van een American Dream van een jong meisje dat door een reeks toevalligheden op de beurs terechtkwam, maar die toen ze eenmaal daar was zeker wist dat ze de baas wilde worden. Het is het verhaal van Stephanie Cunningham, de eerste vrouw die in haar eentje directeur van de NYSE is geworden. Na 66 mannen en 226 jaar.

In De Nieuws BV spraken Patrick en Willemijn over Cunningham met Marleen de Rooy van de NOS en met Petra Vriens van Femalevalue. De Rooy legt uit hoe een 43-jarige vrouw de Baas van de Beurs werd. "Toen zij als stagiair binnenkwam, zo zegt ze nu, viel ze gelijk als een blok voor de sfeer. En ze is daar gebleven en is langzaam opgeklommen naar de top." Haar krachten? "Ze is jong, integer, rustig en kan goed met klanten omgaan. Zij is een leider. Als ze in een kamer komt heb je dat gelijk door."

De beurswereld in Amerika blijft een echte mannenwereld. "Toen zij daar net kwam moest ze altijd naar de zevende etage, waar ze een soort telefooncel hadden omgebouwd. Daarnaast zat het mannentoilet. Daar hadden ze banken, meerdere toiletten én een vaste schoonmaakster. Pas in 2005 is dat aangepast", aldus De Rooy.

Waar blijven de Nederlandse rolmodellen?

Petra Vriens van Femalevalue houdt zich bezig met het plaatsen van vrouwen op hooggeplaatste functies. Volgens haar is het voor Nederlanders toch vrij ver-van-het-bed: "De eerste vrouw in 226 jaar. Dan denk ik 'ja hallo, hoe lang moet je erover doen. Dat had vijftig jaar geleden kunnen gebeuren. Het draagt wel bij, maar het is een druppel in een emmer die nog niet vol genoeg is". Vriens heeft behoefte aan rolmodellen in Nederland. "Waarom hebben wet niet over de CEO van AFM, of met Accenture". Toch denkt Vriens dat het nog veel beter kan: "Ik zeg altijd één is géén. Als in een bestuur van vier, één vrouw zit is mijn vraag direct: Hoeveel invloed heb je dan? Als de meerderheid aan de andere kant zit moet je je toch conformeren", aldus Vriens.

De vraag is natuurlijk of dit wat verandert. "Dat weet ik niet, maar je ziet dat de andere grote beurs, NASDAQ, nu ook een vrouw aan het roer. Ze geeft aan dat ze nog niet teveel wil veranderen, maar ik denk dat ze op lange termijn wel degelijk wat kan veranderen". Voor de Nederlandse situatie in Vriens sterk voorstander van een quotum. "In Noorwegen hebben ze dat al een tijdje en het werkt goed. Er zijn bedrijven van de beurs afgegaan omdat ze niet konden voldoen aan de 40%-norm".

Een vrouwelijke baas van de grootste beurs van de wereld

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie