Achtergrond

De positieve effecten van roddelen

foto: THINKSTOCKfoto: THINKSTOCK
  1. Nieuwschevron right
  2. De positieve effecten van roddelen

[EO] Roddelen wordt meestal gezien als iets negatiefs, maar Rinus Feddes (69) ontdekte dat er ook positieve kanten aan roddelen kunnen zitten. Deze maand promoveerde hij na 12 jaar onderzoek. Daarom was hij samen met ervaringsdeskundige en coach Claudia Vesters te gast in Dit is de Nacht.

"Er zijn tientallen definities van roddelen", zegt Rinus Feddes, "Mijn werkdefinitie is: in vertrouwen praten over iemand op een specifieke manier." Volgens Feddes willen veel mensen gewoon hun hart luchten, maar dat kan door een ander gezien worden als roddelen. "Roddelen kan ook gewoon gaan om het delen van informatie. Of om een bepaalde situatie te manipuleren." De band tussen de personen die een ‘roddel’ delen wordt vervolgens volgens Feddes wel versterkt.

We praten constant over mensen zonder dat ze daar bij zijn. Mensen praten over hun kinderen, over hun collega’s. Er hoeft geen kwade intentie te zijn, maar een ander kan het wel zo interpreteren. Feddes: "Je kan ook vragen aan mensen: waarom zeg je het niet direct tegen een persoon? Maar daar kunnen mensen soms goede redenen voor hebben."

Roddelen en pesten

Claudia Vesters heeft zelf ook ervaring met roddelen. Dat begon al toen ze als jong meisje werkte in het bedrijf van haar vader, waar sommige collega’s blijkbaar moeite mee hadden. Later kampte ze met overgewicht waarover achter haar rug om en op social media veel over geroddeld. Uiteindelijk overwon ze haar gevoel van slachtofferschap, nam afstand van de roddelaars en nu helpt ze andere mensen als coach. Vesters: "Ook ik roddel de hele dag, dat is heel normaal. Het wordt pas vervelend als het kwetsend wordt."

Rinus Feddes wil een duidelijk onderscheid maken tussen roddelen en pesten. "Pestgedrag is vaak wel gerelateerd aan roddelen. Er ontstaat kliekjesvorming. De vraag is dan, hoe kan je je als eenling daar tegen weren? Één van de manieren is: zorg dat er een aantal mensen in je omgeving hebt die je kan vertrouwen en die jou steunen."

Isolement

Claudia Vesters wordt erg geraakt door het verhaal van een beller in de uitzending die totaal geïsoleerd raakte door het roddelgedrag van anderen. "Zo’n verhaal raakt me heel erg. Ik hoop echt dat deze mevrouw iemand in haar naaste omgeving heeft die ze kan vertrouwen. Zorg dat je in ieder geval een iemand hebt die aan jouw kant komt staan."

Rinus Feddes schreef het boek: Onderbuikgevoelens en roddelen. Een interactief perspectief op roddelen, roddel en roddelverhalen.

Is roddelen gezond?

Ster advertentie
Ster advertentie