appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Wordt Prince Charles ooit nog koning?

ANP
woensdag 16 mei 2018 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Aanstaande zaterdag geven Prince Harry en Meghan Markle elkaar het ja-woord in de St George’s Chapel op Windsor Castle. Er zal dan ook extra worden gelet op twee hoofdgasten bij het huwelijk: Queen Elizabeth én, je zou hem bijna vergeten, de troonopvolger Prince Charles. Is hij eigenlijk al klaar voor het hoogste ambt van het Verenigd Koninkrijk? Bij De Nieuws BV spraken royaltywatcher Justine Marcella en correspondent voor het Verenigd-Koninkrijk Lia van Bekhoven hierover.

Is prince Charles eigenlijk klaar voor het koningschap

Het merk Charles

De laatste jaren lijkt de aandacht voor Charles flink te zijn toegenomen. Volgens Marcella is dit geen verrassing: "Hij wordt natuurlijk al jaren klaargestoomd maar de laatste tijd is men achter de schermen ook hard aan het merk Charles aan het werken." Volgens Van Bekhoven is het nog veel eenvoudiger. "Zijn moeder is oud, 92 al, ze kan veel dingen niet meer en die gaan natuurlijk naar Charles." De troonopvolger is recentelijk ook benoemd tot toekomstig hoofd van het Gemenebest, ook een teken aan de wand dat zijn koningschap aanstaande is.

Elizabeth gooide de telefoon op de haak en verzuchtte: 'typically Dutch'

Lia van Bekhoven

Charles kan echter pas koning worden als zijn moeder is overleden. "Het is ongebruikelijk dat de Britse monarch afstand doet van de troon. Je gaat door tot de dood en dat is gebruikelijk in de traditie van dé monarchie", aldus Marcella. Volgens Van Bekhoven is het behouden van de traditie inderdaad een van de belangrijkste drijfveren. "Er is maar één koningshuis, één Queen, de Britse natuurlijk. In hun ogen zijn wij in Nederland maar groentjes." Van Bekhoven: "Het verhaal gaat dat toen Juliana belde met Elizabeth om haar abdicatie aan te kondigen ten gunste van Beatrix, Elizabeth de telefoon op de haak gooide en verzuchtte: typically Dutch!"  

Politieke bemoeial

Het imago van Charles is echter niet onbezoedeld. Marcella: "Het is algemeen bekend dat hij zich probeert te bemoeien met de politiek. Dat mag natuurlijk totaal niet." Britse politici vrezen dus de dag dat Charles de troon zal bestijgen. Regelmatig bestookt hij ministers met zijn zogenaamde "black spider memo's." Van Bekhoven: "Dat zijn door Charles geschreven brieven, ze heten zo vanwege zijn handschrift. Daarmee probeert hij al decennia lang ministers te beïnvloeden. Je moet van goeden huize komen om die brieven te negeren. Door de invloed van Charles heeft de Britse gezondheidszorg miljoenen uitgetrokken voor homeopathie, iets waar geen Britse medicus in gelooft. Maar Charles dus wel."

Vanzelfsprekend is ook zijn geschiedenis met Diana een oorzaak van het problematische imago van Charles. Marcella: "Heel de wereld wees naar Charles als een van de schuldigen aan haar dood." Volgens Marcella en Van Bekhoven gaat Charles desalniettemin gewoon koning worden: "Hij heeft sterke genen, kijk maar naar zijn moeder. Hij gaat het wel uithouden!"

Is prince Charles eigenlijk klaar voor het koningschap?

 

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1