Achtergrond
KRO-NCRV

Vooral kleine ondernemers hebben nog veel vragen over de nieuwe privacywet

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Vooral kleine ondernemers hebben nog veel vragen over de nieuwe privacywet

Op 25 mei treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. Door deze nieuwe Europese privacyregels zijn bedrijven en instanties verplicht onze persoonsgegevens beter te beschermen. Rondom de wet is nog veel onduidelijk, dat bleek ook uit de reacties op de stelling: 'De AVG is een draak van een wet.' Hieronder lees je een aantal van die reacties.

'We zijn er zeker niet klaar voor'

Ad van Ekeren is ondernemer en daarom bekend met de nieuwe privacyregels. Maar of zijn bedrijf al AVG-proof is? "Wij zijn zeker niet klaar voor. Ze zeggen wel: 'Die wet is voor de grote bedrijven, daar moet je je niet druk om maken'. Nou ik weet er inmiddels alles van en ik maak me wel druk." Van Ekeren is er niet van overtuigd dat alles is afgedekt, juist omdat er zoveel nog niet duidelijk is en hij maakt zich niet alleen op zakelijk gebied zorgen.

"Morgen voetballen mijn 2 kleinkinderen tegen elkaar, normaal maak ik dan spontaan foto’s en die zetten we op de website van de club. Maar op die foto’s staan soms ook toeschouwers, of tegenstanders die je niet kent en waarvoor je geen toestemming hebt. Dat mag straks dus niet meer." Van Ekeren is ook bang voor misbruik. "Je hoeft maar één dwars clublid te hebben, of een tegenstander die kwaad wil."

'Mag ik foto's met mijn B&B gasten nog wel op mijn site zetten?'

Ook Suzan van Vliet heeft nog veel vragen. Ze heeft een kleine Bed and Breakfast en eigenlijk heeft ze zich helemaal nog niet verdiept in de AVG. "Onze gasten willen soms met ons op de foto. Mag ik die nog op de site zetten?" vraagt ze zich af. Ook maakt ze zich zorgen over haar dochter die veel doet voor Scouting. "Vrijwilligers hebben het al zo druk, ze doen het allemaal voor niets en moeten dit er nu allemaal nog bij gaan doen."

Boete kan oplopen tot 20.000 euro

Gerard Brummer is voorzitter van een businessclub en noemt de wetgeving doorgeschoten. "Het is een heel gedoe en ik snap er nog steeds niets van." Ook de hoge boetes voor bestuursleden, die hoofdelijk aansprakelijk zijn vindt hij pittig. Bij niet voldoen aan de eisen van de AVG, kan de boete oplopen tot 20.000 euro. Navraag bij deskundigen leerde dat ook de kleinste verenigingen op hun hoede moeten zijn. Dat wordt nog wat!"

Veel werk

Apotheker Louis A. de Wiljes heeft zijn handen vol aan de AVG. "In de apotheek ben ik natuurlijk flink bezig met deze wet en het is leuk om eens goed te kijken wat je allemaal aan het doen bent met de gegevens. Maar het is wel veel werk! Ik vrees, dat gewone, goedwillende mensen en bedrijven veel moeite moeten doen om alles op orde te krijgen en dat boeven en gespuis gauw genoeg wennen aan de wet en hun eigen wegen vinden om die te ontwijken."

'Voor Google en Facebook is deze wet een eitje'

"Wij zijn er klaar voor” zegt directeur Paul van Gessel van NH/AT5. Maar het was wel een karwei. "De wet is bedoeld om de tomeloze macht van Google en Facebook wat in te dammen en wie hebben er het meeste last van Google en Facebook? Dat zijn wij, die arme kleine mediabedrijven en wie hebben er het meeste last van die wet? Dat zijn wij, kleine arme mediabedrijven. Voor Google en Facebook is deze wet een eitje."

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie