Achtergrond
EONOS

Ouderendating: spring eens in het diepe!

foto: Robin Utrecht, ANPfoto: Robin Utrecht, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ouderendating: spring eens in het diepe!

KBO-PCOB, de grootste seniorenorganisatie van Nederland, is een datingsite voor ouderen begonnen. Hans (66) en Esther (70) de Ridder vonden elkaar eerder online en kunnen het iedereen aanraden. "Spring eens in het diepe!"

Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem onder 65-plussers. Velen hebben behoefte aan aanspraak en liefde. "Mensen willen gezien worden voor wie ze zijn. Dat geldt voor jong én oud", zegt Renate van Iperen van KBO-PCOB. De organisatie heeft 800 afdelingen en op bijeenkomsten ontmoeten de ouderen elkaar al. Maar er bleek behoefte aan een platform waarop mensen gelijkgestemden direct kunnen aanspreken.

Rugzak

Daten blijkt voor ouderen net zo spannend. "Maar als je een relatie wilt, zeg ik: spring toch maar eens in het diepe", zegt Hans de Ridder. "Dat is griezelig in het begin, maar uiteindelijk valt het reuze mee. Je ziet ook om je heen allerlei mensen stappen wagen. Iemand die de wereld in trekt met een rugzak, vindt bij terugkomst ook vaak een baan."

Wat volgens Van Iperen wel verschilt met daten bij jongeren, is dat ouderen elkaar meer nemen zoals ze zijn. "Ouderen hebben een rugzak, ze hebben een leven achter de rug met hoogte- en dieptepunten. Ze willen elkaar niet meer veranderen." Esther de Ridder kan dat beamen. "Je accepteert de ander. En je kijkt bijvoorbeeld minder naar het uiterlijk, maar meer naar het karakter van iemand. Ik had bijvoorbeeld een niet zo flatteuze foto bij mijn profiel. Ik dacht: als iemand wil, dan gaat 'ie echt voor mij."

Renate van Iperen over daten voor ouderen

Ster advertentie
Ster advertentie