Achtergrond
BNNVARA

Childish Gambino: het grijpt je naar de keel

foto: Donald Gloverfoto: Donald Glover
  1. Nieuwschevron right
  2. Childish Gambino: het grijpt je naar de keel

The Guardian noemt het een "satirische topprestatie", "het grijpt je naar de keel" schrijft CNN en de Washington Post vindt het een "pijnlijk maar perfect getimed meesterwerk." Nee, dit gaat niet over nieuwe moderne kunst van Damien Hirst, maar over de nieuwe videoclip This Is America van Donald Glover alias Childish Gambino. Inmiddels is de video al bijna vijftig miljoen keer bekeken en maken de beelden heel wat los. Ook bij regisseur Michael Middelkoop en beeldend kunstenaar RaQuel van Haver, zo vertellen ze in De Nieuws BV.

Spiegel

"Hij zit in mijn hoofd, het blijft maar doorgaan. Iedereen praat er over", zegt van Haver. Volgens Middelkoop vertelt de video het verhaal van een entertainer die ons op de voorgrond "lekker bezighoudt", terwijl op de achtergrond de harde en gewelddadige realiteit wordt getoond. Zo zien we bijvoorbeeld een zwarte man wordt neergeschoten, hoe het levenloze lichaam ruw wordt weggesleept, terwijl het moordwapen bijna als heilig wordt behandeld en als een reliek wordt weggedragen. Ook zien we hoe met een automatisch wapen een gospelkoor wordt neergeschoten en terwijl de politie en voorbijgangers erop afrennen, met hun mobieltjes in de hand, danst Childish Gambino weg van het plaats delict. Middelkoop: "Met een mooi dansje wordt de realiteit naar de achtergrond gedrukt."
Quote

De eerste artiest die met deze video niet alleen met de vinger wijst, maar ook zichzelf in de spiegel kijkt en zich afvraagt: wat is mijn rol hierin?

Michael Middelkoop
Donald Glover durft volgens Middelkoop ook de artiesten van nu een kritische spiegel voor te houden: "Ik vind hem, maar dat is één van mijn lezingen, de eerste artiest die met deze video niet alleen met de vinger wijst, maar ook zichzelf in de spiegel kijkt en zich afvraagt: wat is mijn rol hierin? Waar moeten we het over hebben en wat moeten we laten zien?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Childish Gambino

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie