Achtergrond
KRO-NCRV

'Je bent gewoon stil op 4 mei'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Je bent gewoon stil op 4 mei'

De actiegroep ‘Geen 4 mei voor mij’ vindt het hypocriet dat de slachtoffers van de acties van Nederlandse militairen in Nederlands-Indië niet herdacht worden. Om hier aandacht voor te vragen wil de actiegroep een lawaaidemonstratie organiseren tijdens de dodenherdenking op de Dam.

"De herdenking op 4 mei is een heilig moment. Dit voornemen is onacceptabel en respectloos", zegt waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen. Hij heeft de demonstratie verboden, maar de actiegroep stapt naar de rechter. Daarom is de stelling in Stand.nl: 'De lawaaidemonstratie tijdens dodenherdenking is terecht verboden.'

"Het hebben van discussies over wie we herdenken is prima. We hebben tenslotte het recht op vrijheid van meningsuiting, maar daar zit een grens aan. Ik mag u nu ook geen vuile moordenaar noemen", zegt historicus en publicist David Barnouw in Spraakmakers. De historicus is van mening dat het herdenken tijdens 4 mei veel te wijd is geworden. "Ik ben voor dat we alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken."

Herdenken van slachtoffers

Daar is onderzoeksjournalist Marjolein van Pagee het niet mee eens. "Dan gaan we een beslissing uit 1961 terugdraaien, waarbij besloten werd dat we niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken." Van Pagee is wel blij dat door het protest van de actiegroep meer aandacht komt voor wie we herdenken. "Het is een belangrijke discussie, want wat deden Nederlandse militairen op 4 mei 1946?" Van Pagee heeft het over de Nederlandse militairen die zich in Nederlands-Indië schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Het steunen van het protest op de Dam doet van Pagee niet, maar ze vindt wel dat we het over het herdenken van deze slachtoffers moeten hebben.

Twee minuten per jaar

"Er is altijd discussie over hoe we moeten herdenken en wie. Het voeren van discussies maakt veel los is en dat is goed. Het herdenken tijdens 4 mei blijft daardoor een levende taak", zegt Frank van Vree, directeur van NIOD, in Spraakmakers. Hij is ervan overtuigd dat we als we niet zouden discussiëren over het herdenken, dat de traditie dan uitsterft.

Ook vanuit de Spraakmakers-community werd veel gereageerd. "Het gaat slechts om twee minuten per jaar. Ik vind dat heel waardevol", zegt Pieter-Bas Ravensberg. Hij zou het heel naar vinden als de actie toch doorgaat. "Het verdriet wat je andere mensen daarmee aandoet, weegt niet op tegen een demonstratie." Luisteraar Jos van Eijndhoven is het daarmee eens. "Je bent gewoon op 4 mei twee minuten stil."

Meepraten met het nieuws van de dag? Volg Spraakmakers op Facebook en Twitter.

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie