Achtergrond

‘Elke politicus heeft een houdbaarheidsdatum, ook Rutte’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Elke politicus heeft een houdbaarheidsdatum, ook Rutte’

[KRO-NCRV] Er wordt vaak gesproken over de ‘teflon-laag’ van de premier. Glijdt ook het dividend-debat weer van hem af? Of zal hij nu toch moeilijk herstellen? In Stand.nl ging het vanochtend over de stelling: 'De reputatie van premier Rutte is ernstig beschadigd.'

In de studio reageerden Hans Spekman, voormalige partijvoorzitter van de PvdA en sinds februari de directeur van het Jeugdeducatiefonds, en parlementair journalist Kees Boonman op de stelling. Spekman denkt dat die reputatie inderdaad beschadigd is, "maar uiteindelijk kijken mensen niet naar één persoon, maar hebben ze een oordeel over de politiek in het algemeen." Dat is ook wel iets waar Spekman zich zorgen over maakt "want dit doet wel iets met mensen."

'Op een gegeven moment zijn mensen er wel klaar mee'

Volgens Boonman is het gedoe rondom de dividendbelasting niet zomaar na vandaag voorbij, "dit onderwerp is een blok aan het been van deze coalitie." Je zou volgens Boonman kunnen zeggen dat premier Rutte het goed heeft gedaan gisteravond.

Wel komt er wat betreft Boonman enige sleetsheid "in het steeds maar er in slagen iets wat krom is, recht te praten." Boonman denkt dat elke politicus uiteindelijk een houdbaarheidsdatum heeft "ook aan Rutte. Op een gegeven moment zijn mensen er wel klaar mee, maar dat zien we vooral bij verkiezingen en die zijn er nu net even niet."

'Ik geloof zijn verhaal wel'

Ook vanuit de Spraakmakers community werd veel gereageerd. VVD-lid Cees Martens vindt wat er nu is gebeurd zeker niet de schoonheidsprijs verdienen. "Ik denk wel dat er enige schade is aangericht. Het vertrouwen in de politiek is al niet zo groot en dit helpt daar absoluut niet aan mee."

Ondernemer Ad van Ekeren was het ook eens met de stelling. "Wat extra hard aankomt dat hij alleen opkomt voor multinationals, mij en andere Mkb-ers de prijs laat betalen met meer lasten meer regels terwijl het mkb al zorgen genoeg heeft. Een premier hoort er te zijn voor iedere inwoner. Conclusie: ongeloofwaardig geworden! Komt niet meer goed." Hannes gaf aan dat hij juist heel veel respect en vertrouwen heeft in de politiek in Nederland. Ideaal wordt het volgens hem nooit, "het blijft mensenwerk. Ik geloof het verhaal van Rutte wel."

Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie