Achtergrond
KRO-NCRV

Een referendum voor een vrije dag op 5 mei?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een referendum voor een vrije dag op 5 mei?

Een vrije dag op 5 mei? Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet wil dat wel. De kwestie is haar al lange tijd een doorn in het oog. Maar hoe krijgen we het voor elkaar? In Spraakmakers kwam zelfs een referendum ter sprake. Verbeet: "Ik zou ervoor zijn. Dan had ik misschien zelf het initiatief moeten nemen."

Bekijk het fragment.

De politica is ook voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De voorbereidingen voor de herdenking en de festiviteiten zijn alweer aan de gang. Maar eerst Koningsdag. Bij zowel Koningsdag als bij 4 en 5 mei zouden volgens Verbeet het nieuwsgierig zijn naar elkaar een rol moeten spelen: "Hoe leven anderen hun leven? Dat vind ik mooi. Dat we in het land elkaar weer een beetje leren kennen."

Er is wat te vieren

Maar Bevrijdingsdag is in Nederland niet altijd een vrije dag. Verbeet: "4 en 5 mei als feestdagen zijn erg uit de samenleving opgekomen, maar de overheid is heel aarzelend om daar nou een nationale vrije dag van te maken. Dat vind ik buitengewoon jammer, want dat zou dé dag kunnen zijn om de rechtstaat en de democratie te vieren. En dat we in een open, vrije samenleving wonen. Daar werk ik al een tijdje aan."

Vorig jaar riep de politica de formerende partijen inderdaad op om van 4 en 5 mei een vrije dag te maken. Maar het kwam niet in het regeerakkoord te staan. De vrije dag zou de economie niet ten goede komen. Maar Verbeet is ook bereid een strijd te voeren voor een vrije dag op alleen 5 mei.

Referendum?

"Op 4 mei is er twee minuten stilte en moeten de winkels ook echt dicht zijn. Maar 5 mei kun je best vieren. Vorig jaar was de Tweede Kamer open en 7.000 mensen, vooral grootouders en kleinkinderen, hebben dat prachtig instituut bezocht. Dat zou je ook met rechtbanken kunnen doen. Dat mensen echt zien hoe het werkt. Dat moet je vieren, dat je bevrijd bent. Dat je vrijheid en een eigen verantwoordelijkheid hebt. En hoe Nederland werkt en hoe eerlijk en integer het is."

Dan maar Lubach

Volgens Verbeet blijkt uit onderzoek dat 7 op de 10 mensen een vrije dag wil op 5 mei. "Die vinden dat het er bij hoort", zei ze. "Iedereen die ik spreek zegt: dat moet toch kunnen, het is belangrijk."

Presentatrice Ghislaine Plag had halflachend wel een suggestie: "Hadden we daar het laatste referendum over moeten houden?" Verbeet: "Ik zou ervoor zijn. Dan had ik misschien zelf het initiatief moeten nemen." Ze grapte: "Ik reken op Lubach".

Bekijk hier het hele gesprek terug:

Meepraten met het nieuws van de dag? Volg Spraakmakers op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie