Achtergrond
BNNVARA

Dit is waarom Kendrick Lamar de Pulitzerprijs won

foto: Kendrick Lamar Elementsfoto: Kendrick Lamar Elements
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom Kendrick Lamar de Pulitzerprijs won

The Beatles, Michael Jackson, Elvis Presley, geen van hen kreeg het voor elkaar, maar Kendrick Lamar wel. Voor het eerst in de 100-jarige historie van de Pulitzerprize ging de overwinning in de categorie muziek gisteren niet naar een klassieke- of jazzcomponist, maar naar een popmuzikant: De Amerikaanse rapper Kendrick Lamar ontvangt de prijs voor zijn album DAMN. In De Nieuws BV sprak Thijs van Ingen hierover.

Groot fan

Thijs van Ingen is groot fan van Kendrick Lamar. Zo groot zelfs dat hij er een anderhalf uur durend college over gaf. In De Nieuws BV vertelde hij wat de muziek van Lamar zo interessant maakt.
Quote

Thijs van Ingen

Iedere track heeft een eigen emotie, een andere laag, hij doet dat met zijn stem

Kendrick Lamar en zijn Pullitzerprijs

Gelaagdheid

Maar de gelaagdheid van Kendrick Lamar zit niet alleen in zijn muziek of zijn teksten, ook zijn videoclips staan bol van de artistieke verwijzingen. Van Ingen: "Een goed voorbeeld is de videoclip bij het nummer Element. Deze clip is geregisseerd door de Berlijnse fotograaf Jonas Lindstroem en the Little Homies (Kendrick zelf en Dave Free, de president van Top Dawg Entertainment, het label waar Kendrick getekend is)."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jonas Lindstroem

Jonas Lindstroem is vooral bekend vanwege zijn korte film Truth or Dare. Met deze film wilde Lindstroem een ode brengen aan de millennials die door social media als Snapchat, Instagram en vlogs steeds vaker en meer hun levens vastleggen. Gezamenlijk nemen Lindstroem, Lamar en Free de kijker mee in het leven van de mensen waar Kendrick mee opgroeide. "Wat deze clip extra interessant maakt is dat verschillende shots bijna één-op-één zijn als de shots uit Truth or Dare", aldus van Ingen.

Kendrick Lamar

Jonas Lindstroem

Gordon Parks

De clip verwijst niet alleen naar het werk van Jonas Lindstroem zelf, ook naar het werk van de bekende fotograaf Gordon Parks (1912-2006) wordt meerdere keren verwezen. Deze zwarte fotograaf toonde begin jaren '60 door zijn rapportages in Life voor het eerst aan een breed publiek wat er zich afspeelde in de achterbuurten. Kendrick brengt een ode aan hem en heeft min of meer dezelfde missie als Gordon Parks. Van Ingen: "De clip laat zien hoeveel geweld er plaatsvindt binnen de Afro-Amerikaanse gemeenschappen. Het is een wereld die voor veel mensen onbekend is en Kendrick wilt die tonen. Tevens laat hij zien dat die gewelddadigheid ook in hemzelf zit, wanneer hij in de clip iemand neerslaat. Hij wilt hiermee aantonen dat het geweld een vicieuze cirkel is die moeilijk te doorbreken is."

Kendrick Lamar

Gordon Parks

Foto Gordon Parks Courtesy and copyright The Gordon Parks Foundation

Benieuwd naar het werk van Jonas Lindstroem? Truth or Dare is te zien in het Kaf.

https://kaf.nl/expo/seizoen-2017-2018/kaf-college-met-jonas-lindstroem/

Ster advertentie
Ster advertentie